4 Nisan 2013 Perşembe

Regina’da Sınırdışı Edilmeyi Bekleyen Öğrencilere Yeni Umut


Uluslararası öğrenciler hakkında yasal düzenlemeyi revize etmeyi planlayan Federal Göçmenlik Bakanı Jason Kenney, Regina’da ki iki öğrenci için umut oldu.

Planlanan yeni düzenlemeler yabancı öğrencilerin çalışma izni olmaksızın kampüs dışında da çalışabilmelerine olanak veriyor.

Regina Üniversitesi’nde okuyan ve çalışma izni olmayan Nijeryalı öğrenciler Victoria Ordu ve Ihuoma Amadi 2011 yılında çalışırken yakalandılar. Bir yıl sonra kendilerinden Kanada’yı terk etmeleri istendi. Öğrenciler gitmek yerine Regina’da kiliselerde sığındılar ve geçen yazdan beri de kilisede kalıyorlar.

Öğrencilerin avukatı eğer uluslararası öğrencilerin çalışabilmeleri hakkında kurallar yumuşatılacaksa bu iki öğrencinin ülkede kalmasına izin verilmeleri ve okullarına dönebilmeleri gerektiğini bildirdi. Öğrencilere parlamentodan da destek var.

Son on bir aydır kilise de saklanan öğrenciler Bakanlığın eğer böyle bir yasal düzenleme planı varsa kendilerinin de geriye dönük olarak bu durumdan yararlanması gerektiğine inanıyor ve Bakan Kenney’den kendileri için bir şeyler yapılmasını rica ediyorlar.

Bakanlık farklı düşünüyor. Nijeryalı öğrencilerin kuralları çiğnediklerini ve kendilerinden Nijerya’ya geri dönmelerinin istendiği kamu oyuna anlatıldı. Bakanlığın mantığı açık. Çalışırken yakalandıkları zamanda yürürlükte olan kanunlara göre yasadışı bir iş yapmaktaydılar ve sonucuna katlanmalılar.

Öğrencilerin okuma izinleri de bitmek üzere. Ordu’nun öğrenci vizesi geçen Aralık’ta biterken Amadi’nin vizesi de bu ay bitecek.

Öğrenciler yasa dışı bir şey yaptıklarının farkında olduklarını beyan ederlerken Walmart’da çalışırken çalışma izni gerektiğinin farkında olmadıklarını da ifade ettiler.

Uygulamadaki kanunların farkında olunmaması suçu ortadan kaldırmıyor.

Hükümetin yaptırdığı bir raporda yabancı öğrencilerin Kanada ekonomisine olan katkısının azımsanmayacak oranda olduğu belirtildikten sonra Aralık ayında uluslararası öğrenciler konusunda bir çalışma yapılacağı Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından duyurulmuştu.     

2012’de yayınlanan Fuelling the Surge adlı bir rapora göre 2010-2011 arası Regina Üniversitesi’nin Saskatchewan Eyaletinin büyümesine katkısı 30 milyon dolar olarak saptanmış. Bunda diğer eyalet ve ülkelerden Saskatchewan’a okumaya gelen öğrencilerin katkısı büyük.

Uluslararası öğrencilerin değerini anlayıp gerekli düzenlemelere girişen Harper Hükümetinin kısa bir süre yasa dışı çalışmış olan bu iki öğrenciyi affetmemesi eleştiriliyor.

Hükümetin yabancı öğrencilerin kampüs dışında çalışabilmelerine olanak verecek yasal düzenleme üzerinde çalışmasının yanında bu iki öğrenciye olan davranışı tüm yabancı öğrencilere karşı negatif bir mesaj olarak algılanıyor. Söylediği ile çelişen bir hükümet olarak görülüyor.

Bakanlık teklif edilen yasal düzenlemeyi eyaletlerle ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşacak. Yeni düzenlemenin bu sene içinde tamamen hazırlanarak önümüzdeki Ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.  

Kanada’da geçici olarak (işçi, öğrenci veya ziyaretçi gibi) bulunulduğu esnada herhangi bir kanuna aykırı davranıldığında bu kayıtlara geçiyor. Daha sonra herhangi bir göçmenlik programına uygun olunduğunda ise önceki kanun ihlali başvuran kişinin karşısına çıkıyor. Yasalar uyulması için var. Kanunu çiğneyen kişi başka bir programa daimi oturum başvurusu yaptığında bu durumla yüzleşmek durumunda kalıyor.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 4 Nisan 2013 

1 yorum:

  1. Sonuç olarak Avustralya ve yeni zelandada oldugu gibi ögrenciler kampus dışında da kısıtlı saat imkanlarıyla çalışalabilecek yeni kanunla?

    YanıtlaSil