19 Nisan 2013 Cuma

Türkiye için Yeni e-vize Uygulaması Başladı


Türk Dışişleri Bakanlığı ülkeye gelmek isteyen ziyaretçilerin vize almalarını kolaylaştıracak e-vize uygulamasını hayata geçirdi.

e-vize daha önce Türk hudutlarında bandrol ve kaşe ile verilen vizelerin yerini alan bir izin belgesi olarak tasarlandı.

Hudut kapılarında bandrol veya kaşe vize alma hakkına sahip olan ülke vatandaşları artık T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu “www.evisa.gov.tr” adresine girerek Türkiye’ye girmelerine olanak verecek izin belgesini alabilecekler.

Vize ücretini ödedikten sonra gerekli bilgileri dolduran ziyaretçilerin e-vizeleri e-postalarına gönderilecektir. Ziyaretçilerin e-postasına gelen A-4 boyutunda ve pdf formatındaki e-vize çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar saklamaları gerekmektedir.   

En az 6 ay geçerli bir pasaporta, uçuş rezervasyonuna ve geçerli bir kredi kartına başvuran yabancılar e-vizeye başvurabilecekler.

Elektronik vize uygulaması 17 Nisan’dan itibaren başladı. Ayrıca e-vizenin yanında bandrol ve kaşe vize uygulaması devam edecek.

E-vize uygulaması turistik veya ticari amaçlar dışında kullanılamıyor. Çalışma, öğrenim, araştırma, eğitim ve uzun süreli ikamet gibi özel vize başvurularının ülkelerdeki T.C. temsilcilikleri vasıtasıyla yapılması gerekiyor.

Uygulamayı Emniyet Genel Müdürlüğü kendi web sitesinde duyurdu. Duyuruda vize alma hakkına sahip 94 ülke vatandaşının e-vize uygulaması ile vizelerini seri bir şekilde alabilecekleri vurgulandı.

Ayrıca bu uygulamanın vize alma hakkına sahip 94 ülke ile mevcut vize rejimini değiştirmediği de belirtildi.

EGM’nin yaptığı duyuruda THY ile seyahat eden, Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan SAGA (45) (Sahra Altı Afrika Ülkeleri) (Angola, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cape Verde (Yeşil Burun Adaları), Cibuti, Çad, Ekvator Ginesi, Eritre, Etyopya, Fildişi Sahili (Kotdivuar), Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Kamerun, Kenya, Komorlar, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (Zaire), Lesotho, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Sierra-Leone, Somali, Sudan, Swaziland, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya, Zimbabve) ülkeleri vatandaşları, 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli elektronik vizeyle Atatürk Havalimanı hudut kapısından Türkiye’ye giriş yapabilecekleri de belirtildi.

Hudut kapılarında bandrol vize alabilen 41 ülke (ABD, Antigua Barbuda, Avustralya, Avusturya, Bahama, Bahreyn, Barbados, Belçika, Beyaz Rusya (Belarus), Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik, Dominika, Endonezya, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Grenada, Güney Afrika (kaşe vize), Haiti, Hollanda, Hong Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, Jamaika, Kanada, Katar, Kuveyt, Macaristan, Maldivler, Malta (kaşe vize), Mauritius, Meksika, Moldova, Norveç, Oman (Umman), Polonya, Portekiz, Saint Lucia, Slovakya, Suudi Arabistan, St. Vincent ve Grenadines) vatandaşı tüm hudut kapılarından, Moldova vatandaşları sadece havalimanı hudut kapılarından ve Schengen veya OECD üyesi ülkelerin geçerli vizesine ya da geçerli ikamet iznine sahip olan Yemen vatandaşları ise Atatürk Havalimanı hudut kapısından elektronik vizeyle giriş yapabileceklerdir.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 19 Nisan 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder