16 Eylül 2013 Pazartesi

Federal Reformlar Yüzünden Kanada’da Özel Kolejler Öğrenci Bulamamaktan Korkuyor

Uluslararası öğrenci programı için tasarlanan yeni federal düzenlemeler yüzlerce özel kariyer kolejini ve İngilizce dil kurslarını kara kara düşündürüyor.

Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (CIC) okuma niyeti olmayan bazı yabancı öğrencilerin Kanada’da bazı okullar sayesinde ülkeye öğrenci vizesi ile girebildiği yönünde şikayetler üzerine yabancı öğrenci programında yeni düzenlemelere gitti.

BC eyaletinde Kingston Koleji 2007’de birçok Hindistanlı öğrenciyi dolandırmış ve bu olay çok geniş yankı uyandırmıştı. Bu ve benzer skandallar Kanada ekonomisine yıllık 8 milyar dolarlık katkısı olan eğitim endüstrisine zarar veriyor.

Önümüzdeki yazdan başlamak üzere CIC sadece bölgesel ve eyalet hükümetlerinin ilgili yetkili organları tarafından tanınan eğitim kurumlarına kayıt yaptıran uluslararası öğrencilere vize verecek. Kayıt dışı okullardan kabul mektubu alan ve öğrenci gibi görünen kişilerin ülkeye girmelerinin önü kesilecek.

Kanada 2013 bütçesinde de belirtildiği şekilde küresel eğitim pazarından hak ettiği payı almak için 23 milyon dolarlık kaynak ayırdı. 2010 yılında ülkeye 239.000 öğrenci gelmiş ve ekonomiye 7.7 milyar dolarlık bir katkı yapmış.

Bundan sonra bünyelerinde yabancı öğrenci kabul etmek isteyen eğitim kurumları bazı özel standartları sağlamak zorunda. Hazırlanan taslak planda okulların iyi durumda olması, öğrencilere bazı haklar sunması (özellikle okul ücreti iade politikası uyguluyor olması) ve öğrenci vizesi ile ülkeye gelenlerin okula devam durumunun takip edilmesi gibi şartlar yer alıyor. Eyalet hükümetleri eğitim kurumlarının yabancı öğrenci kabul edip edemeyeceğinde son kararı verecek merci olacak.

Göçmenlik eski bakanı Jason Kenney’e göre Kanada’da bir hayli para ödeyip ülkeye gelen ve aldatıldığını düşünen birçok yabancı öğrenci var. Bu öğrencilerin hepsi okul ve eğitimleri konusunda yanlış bilgilendirilmiş.

Hatta bazı öğrenciler federal hükümetin hazırladığı taslak çalışmanın geç kalınmış bir çalışma olduğunu düşünüyor.     

Sahte okullar İngilizce eğitim veren birçok yabancı dil okulunun da şikâyet ettiği şeylerin başında geliyor. Sahte okullar yüzünden koca bir sektör töhmet altında kalıyor.

Vancouver bölgesindeki mantar gibi çoğalan ESL (İngilizce yabancı dil eğitimi) okullarının çoğu denetlenmiyor. Gönüllü olarak ulusal bir organizasyon olan Languages Canada’ya katılanlar ise minimum eğitim standartları taşıyor.

Languages Canada’nın 165 üyesi var ve bunun neredeyse yarısı British Columbia eyaletinde faaliyet gösteriyor.

Özel dil okulu açmanın kolaylığı da sorgulanıyor aslında. Bir gazeteye demeç veren Languages Canada direktörü Gonzalo Peralta gece yarısı okulu kapatanların, sorumluluk sahibi olmayanların ve denetlenmeyenlerin ve öğrencilerine yeterince ilgi göstermeyenlerin sektörde yer almasına karşı olduklarını söyledi.

Vancouver şehrinde Languages Canada üyesi olmayan 20 okul olduğu tahmin ediliyor ve denetim olmadığı için de kaç okulun faaliyet gösterdiği tam olarak bilinmiyor.

Taslak değişiklikler yabancıların ülkeye öğrenci olarak gelmesini zorlaştıracak. Çalışma izinleri sadece otoriteler tarafından belirlenmiş okullarda okumak isteyenlere verilecek. Bu okullardan olmayan eğitim kurumları yabancı öğrenciler için 6 ay veya daha az kurslar düzenleyebilecek fakat bu okullardan mezun olanlara çalışma izni verilmeyecek.

Yeni kurallar öğrenci vizesi ile ülkeye gelen ve sınıflara girmeyenlerin ülkeden gönderilmesinin de önünü açacak.

CIC yeni düzenlemelerin halk güvenliği, göçmenlik sistemi ve Kanada eğitim sisteminin kalitesini korumaya yönelik. Bu değişikliklerle birçok okulun yabancı öğrenci sıkıntısı yaşayacağı tahmin ediliyor.   

Kanada yüksek okulları taslak değişiklikleri desteklese de ESL okulları ve kariyer kolejleri kendi eğitim kurumlarının kabul edilip edilmeyeceğinden emin olmadıkları için oldukça endişeli görünüyorlar.

Hükümet tarafından akredite olunan ve lisans veren üniversiteler bu durumdan etkilenmeyecekler. Fakat kariyer kolejlerinin kurulma ve denetlenmeleri eyaletlere göre değişkenlik gösteriyor ve dil okulları ise herhangi bir devlet yönetmeliğine tabi değiller.

Languages Canada organizasyonu kendi akredite üyelerinin hala uluslararası öğrenci kabul edip edemeyeceklerini merak ederken Ulusal Melsek Kolejleri Derneği’de (the National Association of Career  Colleges) kendi üye okullarının akibetini düşünüyor. Üyeleri arasında kar amacı güden ve gütmeyen kariyer kolejleri bulunan dernek CEO’su Serge Buy federal kuralları “kendilerini dahil ettikleri sürece” destekliyor.

B.C. eyaletinde faaliyet gösteren ve 40 saatten fazla kariyer dersi veren ve okul ücreti en az 1.000 olan okulları bünyesine alan Özel Kariyer Eğitim Kurumları Ajansı, PCTIA, (the Private Career Training Institutions) bünyesinde kayıtlı 350 eğitim kurumunun yeni düzenlemelerden etkileneceği ve hükümetin kabul edilecek okullar listesinde olmayabileceği bildirilirken sınırlı sayıda denetmeni bulunan PCTIA’nın okullarının eğitimlerinin kalitesi konusunda garanti veremedikleri de belirtildi.

Milyar dolarlık büyük bir endüstriden bahsediyoruz ve dil okulları ve kariyer kolejleri şimdiden tedirgin olmaya başladılar.

Bazı okullar standartların çok altında ve düşük kalitede eğitim veriyor ve burada okuyan –ya da okumaya çalışan- öğrenciler mağdur oluyorlar.

Hükümet öğrencisinin haklarını gözeten, kaliteli eğitim veren ve belli standartları yerine getiren okullardan oluşan bir listeyi oluşturmak istiyor ve bu listede yer alan okullarda okumak üzere Kanada’ya gelmek isteyenlere okuma vizesi vermeyi düşünüyor.

Eğer Kanada’ya okumak için gidiyorsan hangi okulda ne okuyacağın ve eğitim sonrasında yapmak istediklerin konusunda da iyi bir planın olsun.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 16 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder