11 Eylül 2013 Çarşamba

Kanada’da Yeni LMO Ücreti En Çok Yabancı Müzisyenleri Etkiliyor

Bar sahipleri ve organizatörler federal hükümetin revize ettiği yabancı işçi göçmenlik kurallarından dolayı sıkıntı içerisinde Yeni LMO ücretinin uygulamaya konmasının bar ve klüplerde canlı müzik sektörünü kötü etkileyeceği düşünülüyor.

Yeni kurallara göre asıl amacı eğlence sektörü olmayan küçük işletmeler ülkeye getirmek istedikleri her bir yabancı müzisyen için iadesiz 275 dolar LMO ücreti ödeyecek.

31 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni kurallar bar, restoran ve kafelerde şarkı söyleyecek yabancı müzisyenleri ülkeye getirmenin maliyetini çok arttıracak.

74.000 kişinin imzaladığı Carlyle Doherty’nin online imza kampanyası İş ve Sosyal Gelişim Bakanı Jason Kenney’den yeni ücret uygulamasından en azından turneye çıkan uluslararası müzisyenlerin muaf tutulmasını istiyor.

Yeni düzenlemelere göre kendi yerlerinde müzisyen ve müzik grubunun sahne almasını isteyen işverenler LMO başvurusu yapmak için her müzisyen ve müzisyen grubundaki ekip üyeleri için 275 dolar ödemek zorunda. Gruptaki tur müdürü, teknisyen gibi müzik yapmayanlar içinde bu ücret ödenmek zorunda.

Ayrıca müzisyen veya müzik grubu üyeleri LMO başvurusu onaylandığında her bir kişi için çalışma izni almak zorunda ve çalışma izni her bir kişi için 150 dolar. LMO ve çalışma izini ücretleri maliyetleri kat kat arttırıyor.

Kitchener Ontario Bağımsız Müzik Festivali kurucusu Cory Crossman yeni kurallar yüzünden oldukça dertli. 13-14 Eylül 2013’te Kitchener şehir merkezinde düzenlenecek müzik festivaline katılan 157 müzik grubunun 16’sının yabancı grup olduğunu belirten Crossman’a göre bu tür organizasyonların yeni ücret kurallarından muaf olması gerektiğini ifade etti.   

Canlı performans gösterileri ve büyük ölçekli açık hava gösterileri yeni kurallardan etkilenmezken küçük ve orta ölçekli kafe, bar ve restoran sahipleri bünyelerinde sahne alacak müzisyenler için bu ücretleri ödemek zorunda.

Değişiklikten önce ücret her bir müzik grubu üyesi için sadece 150 dolardı ve sadece ülkeye girmeye yarayan ve bir defalık alınan bu ücret işverenler tarafından ödeniyordu ve müzisyen tüm Kanada’da sahne alabiliyorlardı.

Kanada eski göçmenlik bakanı Jason Kenney’in 7 Ağustos’ta duyurduğu bu yeni düzenlemelerin sanat ve kültür ve küçük ölçekli işletme karşıtı olduğu dillendiriliyor.

Dört kişilik bir müzik grubunun ülkeye gelip şarkı söyleyebilmeleri için ödemeleri gereken işlem ücreti 1.700 doları buluyor. Tabii bu ücretin dışında organizasyon reklam ücretleri ve diğer teknik malzeme ücretleri de var.

Böylelikle konser organizasyonluğu işinde maliyetler yükselmiş oluyor. Yukarıdaki örnekte dört kişilik bir müzik grubunun Kanada’ya getirilmesinin maliyeti 1.700 dolarlık göçmenlik ücretlerinden başlıyor ve diğer tüm masraflar onun üzerine eklenmesi gerekiyor.

LMO ücreti ödendikten sonra çalışma izni başvurusu yapılmasının ardından çeşitli sebeplerle belge verilmemesi durumunda para iadesi de yapılmıyor.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ve İş ve Sosyal Gelişim Bakanlığı’nın uygulamaları küçük ölçekli kulüp ve müzik sektörünü kötü etkileyecek orası kesin.

Binlerce kişilik stadyumlarda gerçekleştirilen büyük konser organizasyonları resmi ücretlerden etkilenmezken 200 ve daha az kişilik küçük organizasyonları düzenleyen küçük ölçekli organizasyon firmalarının maliyetlerinde artış meydana geldi.

200 ve daha az kişilik bir organizasyonda sahne alacak bir müzik gurubunda her bir üye için devlete ödenecek ücret 425 doları bulurken 20.000 ve daha fazla müzik organizasyonları vergiden muaf olacak.

Küçük ölçekli müzik ve gösteri organizasyonları düzenlemenin maliyeti daha fazla olacak.

Her çıkan kanun ya da yönetmelik herkesi eşit derecede mutlu etmiyor. Kanada’da uluslararası müzisyenlerin bar, kafe ve restoranlarda sahne aldığı organizasyonları düzenlemek artık daha pahalı.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 11 Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder