26 Mayıs 2014 Pazartesi

Kanada'da Uzun Süre Kalan Göçmenlerin Vatandaşlık Sınavında Başarısız Olduğu Ortaya Çıktı

Hükümetin yaptırdığı bir araştırma da ülkede beş yıldan daha az kalan kişilerin Kanada vatandaşlık sınavında daha uzun kalanlara oranla yüksek başarı oranı yakaladıkları belirtildi.

Dahili göçmenlik departmanı raporuna göre Kanada içinde beş yıl ve daha az bulunanlar zorunlu vatandaşlık sınavında ülkede daha uzun yaşayanlara göre daha başarılı.

Rapor geçen Şubat ayında vatandaşlık kanununda vatandaş olma şartlarından olan son dört yıl içinde üç yıl ikamet zorunluluğunu son altı yıl içinde dört yıla çıkarmak gibi değişiklikler planlayan Muhafazakar hükümeti de şaşırttı.  

Raporun bir kopyasını elde eden Vancouver göçmenlik avukatı Steven Meurrens, raporun ulaştığı sonucun Kanada’da uzun süre yaşadıkça vatandaşlık testinde daha az başarılı olunacağı anlamına geldiğinden emin.
Sınavı geçmek bir insanı daha fazla Kanadalı yapar mı? Ya da bir insanı gerçek Kanadalı yapan şey o ülkede yıllarca yaşaması mı? Çok iyi bir Kanadalı olan fakat tarihle arası iyi olmayıp sınavda kaybedenlere ne olacak?

Meurrens,  the Star gazetesine verdiği demeçte raporun detaylarını paylaştı. Göçmenlik veri tabanında “gizli” olarak isimlendirilen rapora göre 2011 yılında sınav geçme başarısı yüzde 83 iken bu oran 2012 yılında yüzde 72.6’ya düşmüş. Orandaki düşüş hükümetin yeni test soruları yapması ve minimum geçme puanını da yüzde 60’dan yüzde 75’e çıkardıktan sonra görülmüş.

Ülkede yaşayan göçmenlerin yüzde 80’i Kanada’daki göçmen olarak yaşamalarının ilk beş yılında vatandaşlık için başvurdu. Bu göçmenlerin yüzde 83’ü sınavı geçti. Son on yılda Kanada’da yaşayan ve vatandaşlığa başvuranların sınavda başarılı olma oranı yüzde 70’lerde kaldı.

Meurrens’e göre ironi burada yatıyor. Bu işin çabucak olmasını isteyen kişiler daha motive olmuş kişiler.
Son yıllarda Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı dil yeterlik çıtasını yükseltmiş ve 18-54 yaş arası kişilerden dil yeterlik kanıtları istemişti. Bu kanıtlar içinde bakanlıkça kabul edilen yabancı dil test sonuçları, İngilizce veya Fransızca dillerinde öğrenim görüldüğü takdirde  akademik eğitim tamamlama belgeleri veya hükümet destekli dil programları bitirme  sertifikaları yer alıyor.

Bu durumu eleştirenler dil şartlarını yüksek tutmanın İngilizce veya Fransızca dilini yeterince öğrenememiş kişilerin Kanada vatandaşı olmalarını zorlaştıracağı kanaatinde.

Rapor aynı zamanda Güney Kore ve Çin gibi ülkelerden gelenlerin vatandaşlık sınavında yüzde 90 oranında başarı gösterdiğini de teyit etti. En düşük başarı gösterenler ise Sri Lanka ve Vietnam gibi ülkelerden gelenler.
Vatandaşlığa başvuran kişilerin neredeyse yarısından fazlasının Ontario’da ikamet ettiğini ve başarı grafiğinin ulusal averaj seviyesinde olduğunu da belirtelim. Nova Scotia ve New Brunswick eyaletlerinde yaşayanların başarı grafiği yüzde doksanlarda.

Vatandaşlık macerasını kaybedenlerin yüzde 65’i sınavda başarılı olamayanlar, yüzde 24’ü de dil yeterliği ispat edemeyenler ve yüzde 6.6’lık kısım ise ikamet zorunluluğunu yerine getirmeyenler oluşturuyor. Bunun dışında kalanlar da güvenlik ve suç unsuru sebepleriyle vatandaşlık alamamış.

İnsanlar herhalde ilk geldikleri yıllarda göçmenlik ve vatandaşlık gibi konularla daha yakından ilgileniyor. Geçici işçi göçmen olmanın yollarını ararken göçmen olan Kanada vatandaşlığı için gün sayıyor. Kanada’da yaşadıkça biraz da hayat gailesiyle insanların ilgi alanları değişiyor. İlk beş yılda vatandaşlık alınması gereken bir hedef olurken süre uzadıkça okullar bitiyor, evleniliyor ve çocuklar büyütülüyor ve geçim kavgası bürokrasi mücadelesinin önüne mi geçiyor ne dersiniz?


Murat Kandemir, 26 Mayıs 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder