15 Mayıs 2014 Perşembe

McDonalds’ın Kanada İşçi Programı (TFW) ile Sınavı

McDonalds restoranında çalışan ve restoranın Kanada yabancı işçi programına aykırı hareket ettiği ile ilgili ihbar yapan genç yaptığından hiçte pişman değil.

Kanada’nın Victoria bölgesi McDonalds restoranlar zincirinde çalışan Kalen Christ adlı genç firmanın TFW programına aykırı faaliyetlerini kamu oyuna ifşa ederek federal bir soruşturma açılmasına ve bunun sonucunda tüm restoran sektöründe bir süreliğine TFW’nin kullanılmasının durdurulmasına sebep oldu.

Lise eğitimini yarım bırakan 21 yaşındaki McDonalds çalışanı genç, son dört yıldır çalıştığı restoranda amirleri ve çalışanlar tarafından dışlandı.

McDonald restoran yönetimi anahtarlarını aldı ve ofis önceliklerini sonlandırdı. Hatta işe alınan yeni elemanları eğitmekten sorumlu “takım lideri” olarak çalıştığı pozisyonda kendisinden tuvalet temizlemek gibi işleri yapması istendi.

The Province adlı gazetenin 5 Mayıs tarihli haberine göre Christ gazeteye verdiği demeçte yaptığından hiçte pişmanlık duymadığını ve bundan sonra Kanada’nın daha iyi bir yer olacağını düşündüğünü söyledi.

Her şey bir yıl önce üç ayrı francise McDonald restoranının Filipinler’den tam zamanlı işçi getirmeleri ve bunun sonucunda restoranlardaki Kanadalı yerel işçi saatlerinin düşürülmesi ile başladı.  

Christ saat başı aldığı ücrete 2 dolar daha fazla alarak işe yeni alınanları eğitmekten sorumlu olarak atandı. Lokal Kanadalıların çalışma saatleri düşürülürken restoranlara yeni yabancı işçiler geliyordu. Genç Christ, McDonald restoranlarının lokal Kanadalı işsizler yerine neden dışarıdan yabancı işçi getirdiğini sormaya başladı.

Restoranda çalışmak isteyen ve çevrede yaşayan Kanadalılarla iş görüşmeleri de yapan Christ genç Kanadalıların işe alınmadığını gördü. İş arayan Kanadalılardan CV alındığını fakat kimsenin işçi ihtiyacı olduğu halde işe alınmadığını fark etti.

Ofis duvarında CV’lerin asıldığını hatta bazılarının üniversite mezunu olduğunu gördüğünü söyleyen Christ durumu amirine bildirdi. Amirinin de kendisine şirketin akşam ve gece saatlerinde çalışacak yurtdışından getirtilen yabancı işçilere daha fazla saat verilmesinin bir zorunluluk olduğunu söylediğini ifade etti.

Gece saatlerinde çalışmaya istekli olan arkadaşının olduğunu, kendisinin de işe başvurduğunu ve işe alınmadığını belirten Christ bunu doğru bulmadığını düşünerek TFW programını inceledi ve programın işverenlerin çalıştıracak Kanadalı bulamadığı zaman kullanılması gerektiği bir geçici göçmenlik programı olduğunu fark etti.

Bir avukatı arayan Christ’e konuyu medya ile paylaşmasının daha iyi bir fikir olacağı söylendi. Kalen Christ, Kanada CBC televizyonuna bir email göndererek TFW konusunun 7 Nisan’da gündeme gelmesine sebep oldu.

Etki belki de Christ’in tahmin ettiğinden daha vurucu oldu. Olay medyaya düşer düşmez üç franchise McDonald restoranı Kanada hükümeti tarafından kara listeye alındı. McDonald’s Kanada, TFW programını kullanmayı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Kamuoyunun ilgi göstermesinden sonra 24 Nisan’da federal iş bakanı Jason Kenney Kanada’da TFW programının ikinci bir karara kadar tüm restoranlarda kullanılmasını durdurdu.

Christ işe döndüğünde onu mutlu bir iş çevresi beklemiyordu. Yurtdışından getirtilen Filipinli işçiler kendisiyle konuşmadı. Hatta “ırkçı” olarak suçlandı.

Yurtdışından gelen ve onlara iş öğretmekle görevli olan Christ ırkçı olarak suçlanmaktan dolayı çok kötü etkilendi.

Diğer işçi arkadaşlarının da kendisiyle konuşmadığını belirten Christ kendisine karşı alınan tavrı anlamakta güçlük çekiyor.

Olayın kamuoyunda çokça bahsedilmesi sonrası işlerin yolunda gittiğini düşünen Christ McDonald’s Kanada’nın franchise olarak işletilen üç restoranının yönetimini geri aldıklarını ve çalışma koşullarının iyileştirildiğini kaydetti.

Çalışma saatleri düzeltilen Chirst restorana atanan yeni müdürün kendisine iyi davrandığını ifade ederek Filipinli işçilerin çalışmaya devam ettiğini ve federal soruşturmanın yakında sonlandırılacağını da sözlerine ekledi.

Kanada’da çalışan yabancı işçilere şefkatle yaklaşılması gerektiğini düşünen Christ kendi restoranında çalışan Filipinlilerin çalışma izinlerinin iptal edilmeyip çalışmaya devam edebilmelerinden oldukça memnun.

Konu ile ilgili olarak McDonald’s Kanada bir basın açıklaması yaptı ve “Geçici işçi programını kullanmamız konusunda en doğru olanı yapmak için daha fazlasını yapmamız gerektiğinin farkındayız” dedi. Aslında şirkette programın kötüye kullanılmasını onaylamıyor. Şirket tarafından verilen mesajda “McDonald’s işçi alırken Kanadalılara öncelik tanır” dendi.

Durum böyle gelişirken TFW programının Kanada’daki tüm restoran sektörü için kullanılmasının yasaklanması kararı Kanada restoran endüstrisini üzdü.

Bağımsız Müteahhitler ve İşverenler Derneği’nden (ICBA) Phil Hochstein yabancı işçi olmadan iş yapamayacak restoranların olduğunu ve bir restoranın kapanması durumunda bunun restoran çalışanlarını, müşterilerini, satıcı ve işle ilgili herkesi etkileyeceğini belirtti.

Bunun bazı restoranlar için doğru olabileceğine inanan Christ restoranların çoğunun TFW programını kötüye kullandığına emin.

Christ ülkede son dönemlerde birçok farklı sektörde kötüye kullanılan ve kamuoyunda son yıllarda oldukça yer alan TFW programı üzerindeki tartışmaları daha da alevlendirmiş ve hatta koskoca gıda sektörünün TFW’yi kullanması geçici olarak durdurulmasına sebep oldu.

Kanadalılar kendi ülkelerinde piyasada var olan işler için yapılacak işçi alımlarında kendilerine öncelik verilmesini istiyorlar.


Murat Kandemir, 15 Mayıs 2014       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder