7 Mayıs 2014 Çarşamba

Kanada Amerika Arası Sınır Geçişleri

Kanada ve ABD arasındaki sınır geçişleri özellikle Thunder Bay sakinleri için günlük alışkanlıklardan birisidir. Alış veriş, spor etkinliklerine katılma gibi günü birlik ziyaretler gerçekleştiren turistler Thunder Bay’daki Pigeon Nehri Sınırından Kanada’ya giriş yapmak ve Kanada Sınır Güvenliği Ajansı (CBSA) yetkilileri tarafından girişleri denetlenmek durumundadırlar. CBSA’nın aslı görevi iki ülke arasında sınır geçişlerinde turistlerin ve ticari yük taşımacılığının ilgili kanunlara uygun olarak ve Kanada’nın güvenliği tehlikeye atılmadan pürüzsüzce yapılmasını sağlamak.

CBSA sınır görevlileri Kanada topraklarına giriş yapmak isteyen yabancıların ve ticari malların Kanada ulusal kanunlarına uygun olarak ülkeye girdiklerinden emin olmak zorundadır.

Bugünkü yazımızda Pigeon River sınır ofisinin (POE) verdiği istatistik bilgilerini paylaşacağız. 2014 Mart ayında CBSA görevlileri bir yıllık süre içerisinde 39.456 kişinin, bunların kullandığı 19.668 aracın kontrolünü yaptı. 1800 kişi Kanada’ya otobüsle giriş yapmış. Bu sayı bile küçük bir sınırda iki ülke arasındaki giriş-çıkışın büyüklüğü hakkında bir fikir veriyor. Aynı sınır kapısında geçen sene rakamlarına göre seyahat edenlerin yüzde 13 ve araç sayılarının da yüzde 11 azaldığı gözlemlendi.

Mart ayında Pigeon River sınır gümrük ofisi 253 göçmenlik görüşmesi gerçekleştirdi ve dört ziyaretçi kaydı, üç çalışma izni, iki geçici ikamet izni düzenlendi. Ülkeye giriş yapmak isteyen 15 kişi çeşitli sebeplerle Kanada’ya girmekten vazgeçti.

Şimdi sınır ofisinin paylaştığı özel olaylara göz atalım.

1 Mart’ta bir ABD’li Thunder Bay’a bir günlük ziyaret yapmak için sınır kapısına geldi. Göçmenlik incelemesi sonucunda ABD’li erkek turistin Minnesota devletinde fiili saldırı suçundan hüküm giydiği fark edildi. Daha derin bir araştırma neticesinde yine Minnesota devletinde iki ayrı olayda karşılıksız çek kesmeden dolayı da başka bir hüküm giydiği bulgusuna ulaşıldı. Kanada’ya girme başvurusunu geri çekmesine izin verilmesinin ardından ABD’ye döndü.

13 Mart’ta ABD’li bir kadın özel bir amacı olmaksızın Kanada’ya iki günlük ziyarette bulunmak üzere sınır kapısına geldi. Göçmenlik görüşmesinde kadının son on yıl içinde suça teşvik ve yiyecek hırsızlığından sabıkası olduğu görüldü. Sabıkaları yüzünden Kanada’ya kabul edilmedi ve kendisine verilen başvuruyu gönüllü olarak geri çekme hakkından yararlanarak ABD’ye döndü.

15 Mart’ta bir ABD’li Kanada’ya teslimat yapmak üzere sınırdan geçmek istedi. Görülen lüzum üzerine göçmenlik görüşmesine alınan şahsın ABD’de çocuklara karşı cinsel taciz suçlamasından hüküm giydiği belirlendi. ABD’de cinsel tacizci olarak kayıt altına alındığı ve kanuni olarak yapması gereken adres değişikliğini ilgili makamlara yapmadığı da ortaya çıktı. Kanada’ya kabul edilmeyen şahıs ABD’ye döndü.
Cezai hüküm giyenler belli şartları yerine getirmeleri durumunda Kanada’ya girişleri bir kereye mahsus izin verilebilir. Onun dışında alınan ceza hükümleri Kanada’ya girişte engel oluştururlar.

Mart ayında CBSA görevlileri 2.904 gümrük incelemeleri çerçevesinde iki tutuklama, deklere edilmemiş ve sonra gümrük görevlileri tarafından fark edilen kişisel eşyalar için çeşitli uyarılar ve iki ayrı olayda da şahsi eşyalara el koyma eylemi gerçekleştirdiler.

Sekiz Mart’ta bir Kanadalı giriş yaptığı ABD’den 24 saat sonra döndüğünde kendisinde sadece 60 dolar değerinde protein tozu olduğunu deklere etti. Yapılan inceleme ve araştırma neticesinde araçta deklere edilmemiş ve değeri 600 dolar olan saat, cüzdan, ayakkabılar, bilezik ve kulaklık bulundu. Tüm eşyalara el konuldu ve şahıs ceza olarak 325 dolar ödedi. Eşyalar doğru şekilde deklere edilseydi ödemesi gereken vergi tutarı ortalama 78 dolar olacaktı.

Mart ayının sonunda giriş yaptıktan 48 saat sonra ABD’den dönen üç Kanadalı 400, 432 ve 273 dolarlık mal ve birer şişe likör beyanında bulundular. Etraflıca bir incelemeden sonra bir müzik aletinin yanında 1,481 dolarlık bir tamir faturası bulundu. Önce enstrümanın tamir edildiği inkar edildi. İnceleme sonrasında tamirin müzik aleti için yaptırıldığı belirlendi ve rapor edilmediği için enstrümana el kondu. Kanadalının ceza olarak 901.36 dolar ödemesinin ardından el konan enstrüman kendisine iade edildi. Tamir deklere edilseydi ödenecek tutar 212 dolar olacaktı.

Sadece Kanada ya da ABD vatandaşı olmanız iki ülke arasında kolayca giriş çıkış yapmanız anlamına gelmez. Kendi ülkenizde sahip olduğunuz herhangi cezai hükümler girişinize engel olabilir. Ayrıca ziyaret ettiğiniz ülkede aldığınız ve ülkenize sokmaya çalıştığınız tüm eşyalar sınırda muhatabı olduğunuz ülkeye doğru bir şekilde deklere edilmelidir.

Seyahat tavsiyesi olarak buradan çıkarılması gereken sonuç: Gümrük kanunları serttir ve deklere edilmemiş mallarınızın elinizden alınmasına ya da kanuna muhalefet sebebiyle mahkemeye sevk edilmenize sebep olabilir.


Murat Kandemir, 7 Mayıs 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder