28 Şubat 2016 Pazar

İstanbul’daki Golden Cinsi Köpeklerin Kanada Göçmenlik Hikayesi

Ontario eyaletinden bir dernek Türkiye’de sokağa bırakılan Goldern Retriever cinsi köpekleri Kanada’ya götürdü.

Türkiye’de sokaklarda ve ormanlarda yaşayan sahipsiz köpek sayısının 100.000 olduğu düşünülüyor.
Sahipsiz köpek ve kediler Türkiye sokaklarında görülen ve bu haliyle batıdan gelen turistleri de şaşırtan bir durum. Türk insanı hayatın her anında karşılaştığı sokak kedileri ve köpekleriyle yaşamaya alışkın.

Bir zamanların statü göstergesi olarak bilinen ve oldukça sosyal ve aile dostu sayılan Golden Retreiver cinsi köpeklerin sıkça İstanbul sokaklarında görülmesi Ontario, Berrie’de faaliyet gösteren derneği harekete geçirdi.

Golden kurtarma (golden rescue) olarak başlatılan proje kapsamında köpekler toplanıp Kanada’ya götürülmeye başlandı. Hatta Perşembe günü sekiz köpek vardıkları Mississauga, Ontario eyaletinde yeni evlerine kavuştu.

Kanadalıların golden köpek sevgisi oldukça fazla. İstanbul sokaklarında en çok zorluğu Golden köpeklerinin çektiğini düşünen dernek sözcüsü Viive Tamm, bu köpeklerin sahipleriyle birlikte uyuyan köpeklerden olduğunu söyledi.

İstanbul’da sokağa bırakılan ve sonrasında belediyeler tarafından toplanarak ormanlara bırakılan köpeklerin hikayesini duyan Tamm bir dernek gönüllüsü ile birlikte Türkiye’yi Kasım ayında ziyaret etti.

Türkiye’de kedi ve köpeklerin dışarda yaşaması Osmanlı devletinden beri normal bir durum. Esnaflar başta olmak üzere insanlar dışarıya su ve yiyecek bırakarak bu hayvanları besliyorlar. Bu hayvanların sağlık durumu çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından CNN ve Deutsche Welle tarafından yapılan haberlerle kamuoyunda dile getirilmişti.

Küçükken büyük bir hevesle alınan goldenler büyümeye başladıklarında çeşitli sebeplerle aileler tarafından sokağa atılıyorlar.

Tamm Türkiye’de ziyaret ettiği ve 8.000 köpeğin bulunduğu iki barınakta bir ila üç yaşında yüzlerce golden görmüş.

Türkiye’de çeşitli derneklerle ortak bir çalışma yürüten Tamm, Türkiye’deki goldenlerin durumuna oldukça üzülmüş.

18 köpek Ocak ayında ülkeye getirildi. Golden kurtarma derneği her bir köpeğin ülkeye getirilmesi için ortalama 1.750 dolar harcamış. Dernek her ay için 20 köpeği Kanada’ya getirmeyi planlıyor.

Türkiye’de 2012 yılında yapılan kitlesel gösteriler sonrasında artık belediye görevlileri ve dernekler sokak hayvanlarının hayatlarına son vermiyorlar. Derneğe göre Türkiye’nin yanı sıra özellikle Yunanistan’da da ekonomik durumların kötüleşmesiyle sokağa atılan hayvan sayısında artış olduğu gözlemleniyor.

Türkiye’deki belediyeler köpekleri artık kısırlaştırarak sayılarını kontrol edebiliyorlar. Golden retreiver cinsi köpeklerle ABD’de ilgileniyor.

Mart ayında daha fazla köpek Kanada’ya getirilecek ve isteyen ailelere verilecek.

Tüm hayvanlar aynı insanlar gibi hayat hakkına sahiptir. Tüm temennim hayvanların yaşam haklarına saygı gösterilmesi ve bu konuda bir farkındalık oluşması. Umarım hayvanların yaşam şartları Türkiye’de gün geçtikçe daha iyiye gidecek.


Murat Kandemir, 28 Şubat 2016    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder