15 Ekim 2016 Cumartesi

Kanada Bilişim Sektörüne Özel Yetenekli İşçi Vizesi

betakit.com/
Kanada hükümeti yüksek kalifiye işçileri ülkeye çekebilmek için“küresel yetenek vizesi” üzerinde çalışıyor. Açıklamayı Kanada’nın invasyondan sorumlu bakanı Navdeep Bains bizzat yaptı.

Bakan Bains’in bu açıklaması hükümetin ülkeye yıllık bazda alacağı göçmen sayısını arttırmayı planlamasının ardından yapılırken bazı çevreler ülkenin bazı bölgelerinde çok yüksek işsizlik olduğunu hatırlatıyor.

Geçen hafta başkent Ottawa’da katıldığı bir panelde konuyla ilgili açıklama yapan Bains Kanada’nın Brexit sonrasında ülke içi işçi ihtiyacını daha etkin bir şekilde giderebilmek için göçmenlik politikasında değişiklik yapacağını ifade etti.

Kanada’da çeşitli çevreler göçmenlik ayarları ile oynamanın ülkenin kendi işçilerinin işlerini yeni göçmenler yüzünden kaybetmesi tehlikesi yaratacağına inanıyorlar.

Göçmenlik politikası konusunda hala bir çekimserlik olduğuna inanan Bains daha fazla göçmeni getirmek istediklerini ve bunun ekonomi için iyi olduğunu düşünüyor.

Göçmenlik karşıtı ya da göçmenliği kısıtlayıcı tartışmaların hep işsizlik oranları üzerine yapıldığında dikkat çeken Bain hükümetlerinin argümanının daha fazla göçmenin daha fazla istihdam yaratacağı inanışının olduğunu kaydetti.

Bains’e göre tasarlanacak bir “küresel yetenek vizesi” ile İngiltere’de Brexit ile ABD ve seçimler sonrası olacaklara karşı önlem alınarak tüm dünyadan üstün kalifiye kişilerin Kanada’ya kazandırılabileceğini ifade etti.

Kanada’da ekonominin büyümesi için önemli olan en iyi ve en kalifiye işçilerin ülkeye nasıl çekileceği tartışmaları hiç bitmedi. İnovasyon bakanı “küresel yetenek vizesi” gibi yeni bir vize kategorisi ile en kısa sürede en kalifiye göçmen işçilerin ülkeye getirilebileceği teklifinde bulundu.

Kanada’nın teknoloji sektöründe faaliyet gösteren firmalar hükümetten daha kısa sürede yurt dışından bilişim ve teknoloji uzmanları getirebilmeleri için hızlandırılmış göçmenlik süreci talebinde bulunmuşlardı.

Kanada’da faaliyet gösteren 50 teknoloji firmasını temsil eden Kanada İnovasyoncular Konseyi (The Council of Canadian Innovators) Toronto’da İnovasyon, Bilim ve Ekonomik Gelişim Bakanı Navdeep Bains ile bir araya gelmişti.   

Teklifler veya tavsiyeler hep yapılır. Peki bir çözüm önerisinin kabul edilip uygulanması için gerekli olan kamuyou desteği nasıl sağlanır? Asıl sorun burada. Kanadalıların büyük çoğunluğunun göçmenlik ve ekonomi politikaları hakkında çok farklı görüşleri var.

Bakan Bains’in hükümetlerinin göçmenlik konusunda yapmayı tasarladıkları değişikleri yürürlüğe koyacak kamuoyu desteğini nasıl sağlayacağı merak konusu.    


Murat Kandemir, 15 Ekim 2016

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder