8 Ekim 2016 Cumartesi

Kanada’da Çocukların Okuma İzinleri

Bu yazımızda Kanada’daki çocukların okuma izinleri ile ilgili bilgi vermek istedik. Yazımızın konusu her ne şekilde olursa olsun Kanada’da bulunan ya da Kanada’ya okumaya gitmek isteyen çocuklar ve onların eğitim görmeleri için okuma izninin gerekli olup olmadığı üzerine.
Kanada’da çocuk yaşı eyaletlere göre değişiklik göstermektedir.
Ontario, Manitoba, Alberta, Prince Edward Island, Kebek ve Saskatchewan eyaletlerinde çocuk yaşı 18 olarak tanımlanmışken British Columbia, New Brunswick, Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, Northwest Territories, Nunavut ve Yukon bölgelerinde ise 19 olarak belirlenmiştir.
Aşağıdaki durumlarda Kanada’da bulunan çocuklar ilk, orta ve lise eğitimlerine okuma izni olmadan devam edebilirler:
1-Mülteci olan ya da mülteci anne-babalarına eşlik eden çocuklar,
2-Ebeveynlerinden (biyolojik ya da evlat edinen) birisi Kanada vatandaşı veya daimi ikamet sahibi olan çocuklar,
3-Ebeveynlerinden (biyolojik ya da evlat edinen) birisinin Kanada çalışma izni (work permit holders), okuma izni (study permit holders), çalışma hakkı veren ziyaretçi statüsü (visitor status holders) olan çocuklar,
4-Ebeveynlerin hiçbirisi Kanada’da bulunmayan çocuklar.
Kanada’da okumak isteyen küçük çocuklar Kanada’ya giriş yapmadan önce okuma izni almak zorundadırlar.
Okuma ve çalışma hakkı vermeyen ziyaretçi vizesine sahip olan çocuklar Kanada’da okula gidebilmek için okuma izni almak zorundadırlar.
Kanada dışından okuma izni başvurusu yapılması
Okuma izni muafiyeti Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yasasının (IRPA) 30(2) maddesi uyarınca sadece Kanada içinde bulunan çocuklara özel bir durumdur.
Dolayısıyla Kanada’da okumak isteyen çocuklar Kanada elçiliklerine okuma izni başvurusu yapmaları gerekir. Anne ya da babası çalışma izni başvurusunda bulunmuş olan çocuklarda elçiliklerce öğrenci olarak görülecek ve kendilerine okuma izni verilecektir.
Buradan şu sonuca ulaşabiliriz. R188 nolu yönetmelik (IRPR) maddesi uyarınca muaf olmadıkları sürece tüm çocuklar için okuma izni gereklidir.
Kanada sınırında okuma izni başvurusu yapılması
Kanada’ya gelen çocuk okuma izni başvurusu yapmış ve elçilikçe kendisi adına tanıtım yazısı düzenlenmiş ya da R214 yönetmelik maddesi uyarınca ülkeye giriş yaptığı an okuma izni başvurusu yapmaya uygun olmalıdır.
Bunu yapmamışlarsa sınır kapıları (port of entry) “Kanada içi” yerler sayıldıkları için IRPA’nın 30(2) maddesi uyarınca sınır görevlileri (annesi ya da babasının ya da her ikisinin Kanada’da okuma ya da çalışma izni sahibi olması v.b.) tüm diğer şartların taşınmasıyla birlikte çocuğa okuma izni düzenleyebilirler. Çocuk ziyaretçi kaydıyla kayıt altına alınmalıdır. Çocuk yaşını geçen çocuklar okumaya devam etmek istiyorlarsa yeni bir okuma izni başvurusu yapmalıdırlar.
Kanada içinde okuma izni başvurusu yapılması
Kanada içinde okul öncesi, ilk öğretim ve lise eğitimlerini gören çocuklar yine Kanada içinde okuma izni başvurusu yapabilirler. Okuma izni başvurularında Kanada’daki akademik durumlarını okullarından aldıkları (öğrenci belgesi vs.) belgeleri sunmak ve bazı durumlarda anne-babalarının Kanada’daki statülerinin (okuma ya da çalışma izni vs.) kanıtını sunmak zorundadırlar.
Görevliler okuma izni başvursunu değerlendirirken çocuğun geçici oturum sahibi anne-babasının statüsünü inceleyeceklerdir. Çocuğun Kanada’daki ebeveynleri ya da onlardan herhangi birisinin okuma ya da çalışma izni veren geçici oturum müsaadesi varsa çocuklara okul öncesi, ilk öğretim ve lise eğitimlerine devam edebilmeleri için okuma izni düzenlenecektir. Bu durumda olan çocuklar okuma izni başvurularını Kanada içinde yapacaklardır.
Ebeveynler oturumlarını uzatmaları durumunda küçük çocukları da ihtiyaç halinde okuma izni uzatımı başvurusunda bulunabilecektir.
Küçük çocuklara dikkat.
Murat Kandemir, 8 Ekim 2016        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder