29 Nisan 2017 Cumartesi

Kanada Aile Büyükleri Sponsorluk Programı Loto Sonuçları Açıklandı

Anne-baba ya da diğer aile büyüklerini Kanada’ya getirmek isteyen 95 bin kişi belki de Kanada’nın ilk göçmenlik lotosuna başvurmuş oldu.

Sadece 10.000 başvurunun kabul edileceği bu lotoda kazanma şansı 10’da bir.

İlk gelene ilk hizmet sistemini kaldıran Kanada Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı yeni loto uygulamasını geçen sene uygulamaya koydu. Daha önce aile büyükleri sponsor başvurusu yapılıyor ve belirlenen kota dolduğunda diğer başvurular red olunuyordu.

Önceki Anne-baba ve dede-nine göçmenlik sponsorluğunda kabul edilme şansının başvurunun yapıldığı coğrafyaya ve başvuran kişinin avukatı olup olmamasına göre değiştiği suçlamaları yapılıyordu. Loto yöntemi sistemi daha adil ve şeffaf hale getirme amacıyla yapıldı.

Loto sisteminde hükümetin belirlediği otuz günlük sürede online olarak bir ön başvuru yapılıyor ve lotodan seçilenler anne-babalarının getirebilmek için asıl başvuruyu tamamlıyorlar.  

Sponsorlar 3 Ocak ile 2 Şubat arasında internet ortamında başvuru yapıp lotoya katıldılar. Katılım sayısına bakıldığında anne-baba ve aile büyükleri göçmenlik programının popüler olduğu görülüyor.

Bu sene uygulamanın ilk senesi ve bakanlık süreci yakından takip edecek ve herhangi bir ayarlama gerekip gerekmeyeceğini inceleyecek.

Online form doldurarak başvuru yapan ve rasgele olarak kabul edilen 10.000 sponsora başvurularını yapmaları için e-postalar gönderildi. Seçilmeyenlere de e-posta ile bilgi verildi.

Aile birleşimi programında başvuru dosyaları oldukça birikmiş ve bekleme süresi de oldukça uzamıştı. 2011 yılında bekleyen dosya sayısı 167.007 iken 2016 yılı sonunda dosya sayısı 40.511’e düşürüldü.

Loto sistemi de kimin kimi sponsor etmeye uygun olduğu konusunda eleştiriliyor. Sponsor etmeye uygun olmayacak kişilerin de lotodan seçilebileceği ihtimali konuşuluyor.

Eleştirilerin dışında loto sisteminin süreci daha şeffaf yaptığını düşünenler de var. Ayrıca loto sisteminde herkese eşit şansı olduğu da hatırlatılıyor.

Hükümet geçen sene sponsorluk kotasını 5.000 binden 10.000’e çıkarttı. Başvurularda birden fazla kişi olabildiği için 10.000 başvurunun toplamda 17.000 kişiye göçmenlik statüsü verecek.

Anne-baba ya da dede-ninelerini sponsor edemeyen Kanada vatandaşları ya da daimi oturum sahipleri aile büyükleri için süper vize başvurusu yapabilecek. 10 yıllık için verilen süper vize sahibine bir defasında 2 seneye kadar oturum veriyor.


Murat Kandemir, 29 Nisan 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder