25 Nisan 2017 Salı

Trump’ın H-1B Programını Hedef Alması Kanada’nın İşine Yarayacak

Geçen yazımızda ABD başkanı Donald Trump’ın H-1B yabancı işçi vize programını gözden geçirme kararını incelemiştik. H-1B vize programı Amerikalı şirketler tarafından özellikle bilim, mühendislik ve bilgi tenkolojisi alanlarında çalışacak yabancı işçileri getirmek için kullanılıyor. (Fotoğraf Kiichiro Sato/Associated Press)

H-1B vizesiyle ABD’ye gelen yaklaşık 85.000 işçi uzmanlıklarında iş bulamıyorlar. 

Trump’ın geçtiğimiz günlerde Wisconsin’de ilan ettiği “Amerikan Malı Kullan, Amerikalı İşe Al” isimli yasal ve yasa dışı göçmenlik karşıtı başkanlık kararnamesi yerel oyları hedefliyor ve özellikle üretimdeki istihdamı korumayı amaçlıyor. Wisconsin’deki konuşmasında Trump vizelerin sadece çok kalifiye ve yüksek maaşlı kişilere verilmesi gerektiğini de söyledi.

Trump’ın kararnamesi sonrası Kanada ve ABD hükümetlerinin göçmenlik politikaları arasındaki fark iyice su yüzüne çıktı. Yaklaşık üç hafta kadar önce Kanada hükümeti Kanadalı firmaların yurt dışından ihtiyacı olacağı işçileri haftalar içinde ülkeye getirmelerine izin verecek bir vize programını başlatacağını duyurmuştu. Küresel kalifiye işçi programı (global talent stream) hükümetin Kuresel Kalifiye Strateji adımının bir parçası olarak 12 Haziran 2017’de yürürlüğe girecek.

H-B vize başvurularının sonuçlanması üç ile altı ay sürüyor. Trump hükümeti H-B vize başvurularında daha kısa sürede yanıtlanan hızlandırılmış süreç opsiyonunu iptal etti bile. Kanada başvuran kişinin becerisi ve mesleki tecrübesine göre vize verirken ABD sistemi daha çok loto şeklinde düzenleniyor.

Hükümet açıkladığı bütçede önümüzdeki beş sene içinde yabancı işçileri getirmek için kullanılan Yabancı İşçi Programı (TFWP) ve Uluslararası Mobilite Programının (IMP) etkin hizmet verebilmesi için 279.8 milyon dolarlık kaynak ayırdığını duyurdu.

Trump’ın H-1B yabancı işçi vizesinin kısıtlanmasına ilişkin başkanlık kararnamesini açıklamasından sonra Avustralya’da kendi yabancı işçi programı olan 457 vize porgramını iptal ettiğini ve yerine daha zor kriterlere sahip bir vize programı konulacağını duyurdu. Avustralyalı lider Malcolm Turnbull Amerikalı mevdikaşının ifadesini kopyaladı. “İşler önce Avustralyalılara sunulacak”.

Kanada teknoloji sektörü büyümeye devam ediyor hem Vancouver hem de Toronto-Waterloo koridoru Kanada’nın silikon vadisi olarak göze çarpıyor. İstihdam ettiği 1.3 milyon kişiden fazla işçiyle profesyonel, bilimsel ve teknolojik hizmetler sektörü Kanada’nın en büyük beşinci işvereni durumunda.  

Kalifiye işçiler daha inovatif bir çevrede kariyerlerini geliştirmek üzere ABD’ye gitmek yerine Kanada’ya bakabilirler. Dahası ABD’deki büyük teknoloji firmaları ABD yönetimini politikaları yüzünden Kanada’da ofis açabilirler.

Kanun değişiklikleri Kanada firmaları için çok iyi bir fırsat gibi görünüyor. Çünkü ABD’ye gidemeyecek olan tüm teknoloji ve bilim sektörü çalışanları yönlerini Kanada’ya çevirecekler.
Kanada’nın daha esnek göçmenlik politikasından sadece firmalar değil uluslararası yüksek kalifiye çalışanlar da yarar görecek. Kanada hükümeti ilan ettiği bütçesinde uluslararası kalifiye işçilerin ülkeye gelmelerini sağlamak ve daha fazla istihdam yaratmak amacıyla yeni politikalar tasarladıklarını belirtti.

ABD’de çalışmak isteyen kalifiye işçilerin yüksek eğitim ve iyi bir İngilizceye sahip olduklarını düşünürsek Kanada göçmenlik başvurusu yapmaya da uygun olacaklarını söyleyebiliriz.   


Murat Kandemir, 25 Nisan 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder