26 Ekim 2017 Perşembe

Kanada Mülteciler Borç Programı

Liberal hükümet göçmenlere verilecek yeni borçların üzerindeki faizleri siliyor ve artık paranın geri ödenmesi için daha uzun bir vade süresi belirliyor. Yeni göçmen borç programı geçtiğimiz aylarda Göçmenlik, Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanlığı resmi sitesinde duyuruldu. (Foto: Neil Hall / Reuters)

Hükümet faiz ücretini ortadan kaldırmanın ve borcun geri ödeme vadesini uzatmanın özellikle Kanada’ya yerleştirilen mültecilerin entegrasyon sürecine odaklanmalarına yarayacağını düşünüyor.

Şu an borcu olanlar herhangi bir faiz ödemeyecek fakat borcu geri ödeme süreleri aynı olacak. Borç alanlar borçlarını aldıkları miktara göre Kanada’ya yerleştikten sonraki 30 gün içinde ya da yerleştikten sonraki bir ila altı sene içinde geri ödemek zorunda.

Göçmenlik borç programı İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’dan Kanada’ya seyahat masraflarını karşılayamayan göçmenlere destek olunması için kurulmuştu. Fakat bugün bu programı kullananların büyük çoğunluğu hükümetin seçtiği ve kabul ettiği ya da özel sponsorlar vasıtasıyla kabul edilen mültecilerden oluşuyor.

Borç programının 2015 yılında yapılan değerlendirmesinde borcun geri ödeme kurallarının mültecilerin entegre olmalarına olumsuz etki yarattığı tespit edildi ve hükümete borcun geri ödenmesi konusunda daha iyi bir çözüm bulması tavsiyesinde bulunuldu.

Hükümet senelik borç programına 13 milyon dolar kaynak ayırıyor ve bu borçların yüzde 93’ü geri ödeniyor. Borç programında ödenen paraların çoğu Kanada’ya seyahat masrafları için kullanılıyor.

Hükümet istatistiklerine göre 2008 ile 2012 arasında Kanada’ya yerleştirilen mültecilerin yüzde 94’ü borç programından faydalanmış.

Kanada mültecileri nasıl karşılıyor diye soranlara “Borçla karşılanıyor” demek hiç abartılı olmaz sanırım.

Borç programın değerlendirilmesi özellikle Suriyeli mültecilerin yerleştirilmesi süreci esnasında yapıldı. Suriye’den gelenler için borç muafiyeti sağlanrken başka yerden gelen mülteciler kapsam dışı bırakıldı.

Murat Kandemir, 26 Ekim 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder