19 Ekim 2017 Perşembe

Kanada’nın Seyahat Uyarısı Yaptığı Ülkeler İçinde İngiltere ve Fransa’da Var

Global News haberde Kanada’nın vatandaşları için oluşturduğu güvenli olmayan ülkeler hakkında bir haber yayınlandı.

16 Ekim’de yayınlanan habere göre yüksek terorizm, şiddet ve adam kaçırma olaylarından dolayı seyahat için Irak ve Afganistan en tehlikeli yerler olarak görülüyor.

Bunun neresi ilginç diye sorulabilir. Ama listede bazı AB ülkelerin de ismi olduğu söylense ne derdiniz?

Kanada’nın listesine göre turistlerin çok ziyaret ettiği Tayland, İngiltere ve Fransa için de ziyaret uyarısı var.

Bu ülkeler her ne kadar turistlerin en çok gezdiği ülkeler olsa da Kanada hükümeti bu ülkelere giden ziyaretçileri devam eden terörizm tehdidi yüzünden daha dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Seyahat Uyarıları ve Tavsiyeleri (Travel Advice and Advisories) internet sitesi Kanada Hükümeti’nin resmi bir kanalıdır. Burada seyahat edilecek ülkelerle ilgili olarak Kanadalılara çeşitli uyarılar yapılıyor.

Seyahate çıkmadan önce bu sayfanın mutlaka incelenmesi gerektiği belirtilirken ülke durumları da sürekli güncellenmektedir.

Sayfada gidilecek ülkelerle ilgili olarak aşağıdaki durumlar için sürekli güncelleme yapılır.
Lokal güvenlik şartları ve uzak durulması gereken yerler,
Ülkeye giriş ve çıkış şartları,
Lokal kanunlar ve kültür,
Muhtemel sağlık riskleri ve kısıtlamaları,
Doğal riskler ve iklim,
Ülkedeki yardım istenilecek yerler,

Listeye göre kesinlikle gidilmemesi tavsiye edilen yerler kategorisinde aşağıdaki ülkeler yer alıyor. Toplamda 19 ülkenin bulunduğu bu kategoride hükümetin kişisel güvenlik tehdidi açısından en tehlikeli gördüğü ülkeler var.

Bu ülkelerden bazıları Irak, Kuzey Kore, Porto Riko, Virgin Islands, Dominika, Saint Martin, Somalia, Suriye, Afganistan ve Çad yer alıyor.

Bazı ülkeler ise gerekli olmadıkça gidilmemesi gereken yerler olarak belirleniyor. Venezuela, Britanya Virgin Adaları, Pakistan ve Mısır gibi ülkeler bu ülkelerden sayılıyor. Siyasi durumlar, fırtına tehlikesi veya terörist saldırılar gibi sebeplerle Kanada hükümeti sehayat edeceklere bu ülkelere gitme sebeplerini tekrar gözden geçirmelerini istiyor.   

Tehlikeli olarak listelenen ülkelerin bazılarında örneğin Somalide, Kanada elçiliği bile yok. Kanada vatandaşı olarak orada bulunursanız size yardım edilemiyebilir. Kuzey Kore’de ülkenin nükleer programı ve baskıcı rejimi sebebiyle oldukça tehlikeli sayılıyor.

Irma ve Maria kasırgalarının vurduğu Porto Riko ve Virgin Island gibi yerler de fırtına ve Zika virüsü tehlikesi sebebiyle uzak durulması tavsiye edilen yerlerden.

Seyahat edilebilir fakat dikkat edilmesi gereken yerler ise Kanadalıların ülkede bulunduğu esnada çok dikkat etmeleri istenen ülkelerden oluşuyor. Bu ülkelere Çin, Bahamas, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, İngiltere, Fransa, Belçika, Meksika, Tayland, İran, Haiti, Rusya ve Türkiye dahil.

Tayland’da siyasi sorunlar var. Çin’de şiddet vakaları görülüyor ve Dominik Cumhuriyeti ve Bahalamar’da ise yüksek suç oranları var.

Terörizm tehditleri alan Iran, Rusya, İngiltere, Fransa ve Belçika’da riskli ülkeler olarak görülüyor.

Kanada hükümeti açısından düşük riskli ülkeler listesinde ABD, İrlanda, Japonya, Güney Kore, Almanya, İspanya, Avustralya, Guam ve Küba yer alıyor.

Habere göre Global Affairs sözcüsü Jessica Seguin seyahat uyarıları listesini oluşturmak için bir ekibin günün 24 saati çok geniş bilgi kaynaklarını kullanarak yabancı ülkelerin güvenlik şartlarını yakında takip ettiğini söyledi.    

Tüm dünya kötü bir dönemden geçiyor. Artık neredeyse tehlikesiz yer kalmadı. Terör tehdidi tüm ülkelerin aslında ne kadar savunmasız olduğunu gösterdi.


Murat Kandemir, 19 Ekim 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder