25 Ekim 2017 Çarşamba

Kanada’ya Giriş Yapan Sığınmacı Sayısı 32.000

Parlamento da halk güvenliği komitesi raporuna göre 2017’nin başından itibaren şu ana kadar 32.000 siyasi sığınmacı Kanada’ya giriş yaptı. Geçen sene aynı dönemde giriş yapan mülteci sayısı 24.000 civarındaydı. (Foto The Canadian Press /Paul Chiasson)

Toplamda 13.211 kişi çoğunlukla Kebek sınırından olmak üzere Kanada’ya kaçak şekilde giriş yaptı.

Bu rakamlar parlamento da avam kamarasında halk güvenliği komitesi tarafından “ABD’den Kanada’ya yasadışı şekilde geçen siyasi sığınmacılar hakkında” oturumunda paylaşıldı.

Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı (IRCC) Kebek sınırından geçen sığınmacılara destek olması amacıyla geçici merkezlerde çalışacak ek 80 kişi görevlendirdi.

Göçmenlik bakanlığı istatistiklerine göre yaklaşık 5.600 sığınmacı geçici sağlık sigortası kapsamına alınırken 6.000 sığınmacıya çalışma izni verildi.

Hükümetin sınırı kaçak geçen mültecilere verilen hizmetler ile ilgili paylaştığı bazı rakamlar başarı olarak sunulurken bazı çevreler ise kaynakların yanlış harcandığı düşüncesinde.

Bazı milletvekilleri kaçak sınır geçişlerine odaklanmaktansa kaynakların daha çok eziyet ve şiddetten kaçan gerçek mülteciler için harcanması çağrısında bulunuyorlar.

Halk Güvenliği basın sekreteri Scott Bardsley aynı fikirde değil. Kanada kanunlarının gerektiği gibi uygulandığını ifade ediyor.

Global Habere gönderdiği e-postada Kanada’ya yasadışı girişin statü edinmek için bedava bir bilet olmadığını belirten Bardsley kaçak girenlerin de sıkı süreçlerden geçmek zorunda olduklarını belirtti. Gerçekten risk altında olanlarla olmayanları ayıran ve olmayanları geri gönderen detaylı göçmenlik kurallarının uygulanmakta olduğunu ifade etti.

Peki şu ana kadar kaç tane mülteci davası incelendi?

Sayı belli değil. Bazı açıklamalar var.

Kanada ABD sınırını kaçak geçerek siyasi sığınma başvurusu yapanların yarısının dosyasını incelendiği ve ret edildiği göçmenlik ve mülteci kurulu (IRB) tarafından bildirildi.

İltica başvuru dosyalarında ret oranının yüzde 50 oranında olduğu belirtiliyor. IRB’nin yıllık incelediği dava sayısı 24 bin adetle sınırlı ve ona göre bütçe ayrılıyor. 2017 yılında ise IRB’nin en az 40 bin dosyayı incelemek zorunda kalacağı tahim ediliyor.  

British Columbia’da dokuz sınır dışı işlemi yapıldı fakat Kebek’ten giriş yapan sığınmacı sayısı belli değil.


Murat Kandemir, 25 Ekim 2017

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder