10 Mayıs 2018 Perşembe

Artık Daha Fazla Göçmen Ontario Eyaletine Gidiyor


Son on yıl öncesine kadar Ontario eyaletine yerleşen göçmen sayısı düşüşte iken eyaletin güçlü ekonomisi ve göçmenlik seçim kriterlerindeki yeni federal kurallar göçmenlerin tekrar Ontario’ya gitmesine yol açtı.

Artık Ontario Kanada’ya yerleşmek isteyenlerin başlıca hedef bölgesi haline geldi.

Geçen sene Kanada’ya yerleşen daimi ikamet (PR) sahibi 286.480 göçmenin yüzde 39’u olan 111.925 kişi  eyalete yerleşti. 2014 yılında Kanada’ya yerleşen toplam 260.411 göçmenin yüzde 36.8’ine denk gelen 95.828’i eyalete yerleşmişti.

Ontario’ya gelenlerin büyük çoğunluğu Geniş Toronto Bölgesine (GTA) yerleşiyor. 2017 yılında 85.500 kişi GTA bölgesine yerleşmiş.

Geçen Ocak ayında Ontario 10.870 yeni göçmene kucak açtı. Önceki sene aynı dönemde 7.315 kişi bölgeye yerleşmişti. Toronto GTA bölgesi de 2017 yılı Ocak ayında 8.600 göçmenin yerleştiği yurt oldu.

Uzmanlar Ontario ve özellikle Toronto GTA bölgesindeki göçmenlik artışlarından birisinin Alberta’nın ekonomik bozulmanın sebep olduğuna işaret ediyorlar. Alberta’ya yerleşen göçmen sayısı geçen sene 42.100’e düştü. Alberta bölgesi 2016 yılında ise 49200 göçmen kabul etti. Bu rakamlar bize Alberta’nın ulusal göçmen sayısındaki payının yüzde 16.3’den yüzde 14.7’e düştüğünü gösteriyor.

British Columbia (BC) bölgesine olan göçmenlik son üç yıldır yüzde 13.5 ile istikrarlı seyrediyor. Kebek bölgesi ise kendi göçmenlerini seçebiliyor ve ulusal göçmen sayısının yüzde 18.3 seviyesinde göçmen kabul ediyor. Bunun dışında kalan eyaletlerin ulusal göçmenlik seviyelerinde aldığı oran yüzde 15 civarındadır.

Öyle görünüyor ki Ontario ve özellikle GTA Toronto bölgesi Kanada’ya gelen yeni göçmenlerin yaşamak için seçtiği bölgelerin başında geliyor. Alberta ve British Columbia bölgesi yeni göçmenleri bölgelerine çekemiyor. Alberta için özellikle ekonominin iyi olmadığı ve uygun konutun rahatça bulunamaması gibi nedenler gösteriliyor.

Ontario’nun göçmenler için merkez olması özellikle önceki federal muhafazakar parti hükümeti tarafından tehdit altındaydı. Ontario 2005 yılında yüzde 53.6 oranındaki göçmen payı ile en çok göçmen çeken eyaletti. 2005 yılında 262.243 göçmenin 140.528’i eyalete yerleşmişti.

Sonraki yıllarda Stephen Harper hükümeti göçmenliğin özellikle Montreal, Toronto ve Vancouver bölgelerinin dışına yayılması için çalışma başlatmıştı.

Burada amaç ekonomik faydaları ve nüfus yoğunluğunu tüm Kanada’ya eşit olarak yaymaya çalışmak ve belli başlı büyük şehirlere olan göçmen yerleşiminin baskısını azaltmaktı.

Hatta Harper hükümeti daha önce belirli meslek grubu üyelerinin başvurabildiği göçmenlik sistemini kaldırıp her meslek grubundan göçmen adayının başvurabileceği ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemini 2015 yılında tanıtmıştı. Eski sistemde Ontario daha dezavantajlı iken Ontario bölgesine olan göçmen artışı yeni sistemin Ontario’yu daha avantajlı hale getirdiği açık.

Bugün Ontario ekonomisi diğer eyaletlere göre daha iyi durumda. Ekonomi güçlü ve yeni iş alanları açılıyor. Eyalette işsizlik rakamları da oldukça düşük. Ekonominin iyi olmasının avantajını kullanan eyalet daha fazla göçmenin yerleşmek istediği hedef bölge konumuna geldi.

Murat Kandemir 10 Mayıs 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder