16 Mayıs 2018 Çarşamba

Ontario Eyaleti Yeni Göçmenlik Davetiyeleri Düzenledi


Kanada’nın Ontario eyaleti kendi eyalet aday göçmenlik programı (OINP) kapsamında işletilen kalifiye işçi ve Fransızca konuşan nitelikli eleman kategorilerinden yeni göçmenlik davetiyeleri düzenledi.

Son yedi haftada kalifiye işçi ve Fransızca konuşan nitelikli eleman programlarında altı ayrı eleme yapıldı.

9 ve 10 Mayıs’ta yapılan yeni elemeler Mart ayından beri yapılan çekilişlerin beşinci ve altıncısı olarak kayda geçti.

Ontario eyaleti federal ekspres giriş sisteminde bulunan ve meslekleri açısından ilgilendiği adaylara davetiye (NOI) belgesi gönderiyor. NOI alan adaylar isterlerse Ontario eyaleti aday göçmenlik programına (OINP) kayıt yaptırıyorlar ve başvuru sonuçlandığında kendilerine eyalet aday sertifikası düzenleniyor. Bu sertifika ile adayıp puanı 600 artıyor ve bir sonraki federal çekilişte aday göçmenlik davetiyesi (ITA) alıyor ve göçmenlik başvurusunu tamamlayabiliyor.

Eyaletin yaptığı son iki çekiliş OINP kapsamında işletilen ve federal ekspres giriş programına entegre olarak çalıştırılan Fransızca konuşan nitelikli işgören (FSSW) ve kalifiye eleman (skilled trades) kategorilerinden düzenlendi. FSSW ve kalifiye eleman kategorilerinde yapılan çekilişte NOI alabilmek için herhangi bir minimum puan seviyesi belirlenmedi.

OINP kapsamında toplamda 48 yeni davetiye kalifiye işçi programı kapsamında düzenlenirken 18 davetiye de Fransızca konuşan nitelikli göçmen programına kayıt yaptıranlardan seçildi.

Ontario 2018 yılından bu yana toplamda 652 kişiye davetiye gönderdi. Ayrıca 438 davetiye de Fransızca konuşan nitelikli işçi kapsamında verildi. Bunların dışında Eyalet toplamda 2587 davetiye de insan sermayesi öncelikleri programında verildi.  

Fransızca konuşan nitelikli işgören (FSSW) kategorisi OINP kapsamında İngilizce dışında Fransızca da konuşan ve Ontario’da yaşamak isteyen nitelikli elemanların seçilebilmesine olanak vermesi için 2015 yılında oluşturuldu.

Kalifiye işçi programı ise federal ekspres giriş havuzunda olan ve eyaletçe arzu edilen meslekleri icra edenlerin Ontario’ya yerleşmelerine imkan vermesi için tasarlandı.

Davet edilen adayların OINP’e kayıt yaptırmaları ve kabul edilmeleri sonrasında kendilerine eyalet aday sertifikası düzenleniyor. Bu sertifika federal ekspres giriş havuzunda bulunan adayın puanını 600 arttırıyor ve kısa sürede ITA alıyorlar.

Bu iki kategori dışında OINP aynı zamanda ekspres giriş entegreli insan sermayesi öncelikleri göçmenlik programı (HCP) kapsamında da NOI düzenliyor. HCP’den seçilebilmek için minimum 400 puana sahip olunması gerekiyor.

Federal ekspres giriş havuzunda bulunan adaylar direk olarak OINP’in ekspres giriş kategorilerine kayıt yaptıramıyorlar. Adayların önce Ontario’dan NOI almaları gerekiyor. NOI alan adaylar daha sonra OINP’e kayıt yaptırabiliyorlar.

Ontario’dan NOI alan adayların OINP online başvurularını tamamlamarı için 45 günü var.

Ontario’nun ekspres giriş göçmenlik programına entegre olan kategorilerinden başvurmak isteyen adayların önce federal ekspres giriş sistemine kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Murat Kandemir, 16 Mayıs 2018        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder