12 Haziran 2018 Salı

Kanada Ekspres Giriş Göçmenlik Sistemini Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?


Kanada 2015 yılından beri başarıyla işlettiği ekspres giriş (express entry) göçmenlik sistemi sayesinde dünyanın her tarafından yüksek kalifiye göçmenleri ülkeye çekiyor. Hernekadar başarılı şekilde sürdürülse de ekspres giriş sisteminden sorumlu resmi ofis bazı iyileştirmelerin yapılmasını öneriyor.

2018 Kanada Göçmenlik Zirvesinde konuşan Kanada Göçmenlik Bakanlığı (IRCC) Ekspres Giriş ve Dijital Politika Direktörü Partick McEvenue bakanlığın Ekspres Giriş sistemini gözden geçireceklerini ve sistemin güçlü yanları dışında muhtemel iyileştirme gereken yönlerinin de ele alınacağını bildirdi.

McEvenue sistemin hükümetin umduğu şekilde işlediğini düşünüyor. Sistem uzun dönemde Kanada’da başarılı olacağı düşünülen ve eğitim, dil yeterliği ve iş tecrübesi olanları ülkeye çekmek üzere tasarlandı.

McEvenue aynı zamanda başvuru sürecinin altı ay ve daha az sürmesi, sistemin daha şeffaf olması ve ayrıca federal ekspres giriş sisteminin Kanada’nın eyalet göçmenlik programlarına bağlanması konularında çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Göçmen olmak isteyen ve uygun görülen adayların yerleştirildiği ekspres giriş aday havuzu gün geçtikçe büyüyor. 24 Mayıs itibariyle aday havuzunda 83.111 aktif aday bulunuyor.

Ekspres giriş adayına insan sermayesi faktörleri denen eğitim, iş tecrübesi, yaş ve dil yeterliği gibi unsurlar için puan verilmektedir. Ayrıca eyalet aday sertifikası, Kanada iş teklifi, Fransızca dil bilgisi ve Kanada eğitimi olan adaylara ek puan verilmektedir.

Her ay en az iki seçim yapan Kanada hükümeti tarafından her bir seçimde minimum gerekli aday puanı belirleniyor. Belirlenen minimum puan üzerinde aday puanı olan adaylar seçiliyor ve Kanada daimi oturum başvurularını tamamlamaları isteniyor. Davetiye (ITA) gönderilerek seçilen adayların başvurularını tamamalamaları için en az 90 günü bulunuyor.

Kanada önümüzdeki üç sene içinde geçen kışın açıklanan çok-yıllı göçmenlik seviyeleri planı uyarınca yaklaşık bir milyon göçmen almayı hedefliyor. Yani 2018-2020 yılları arasında ekonomik göçmenlik programları kapsamında daha fazla göçmen alımına tanık olacağız. Bu planda özellikle federal nitelikli işgören sınıfı (FSW), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) alt kategorilerinden göçmen kabul eden ekspres giriş sisteminin rolü çok büyük.

Bu arttırılmış kabul hedef sayılarının elemelere yansıyacak olmasıyla ekspres giriş çekilişlerinde seçilebilmek için minimum gerekli aday puanının daha da düşeceğini söyleyebiliriz.

Bu hedefler yapılırken ilerde yürürlüğe konacak değişiklikler daha farklı adayların da başarılı şekilde seçilmesine olanak verecek.

Ekspres giriş sisteminde yapılacak değerlendirmenin anahtar odak noktası McEvenue’nin de belirttiği gibi işin doğasının değiştirilmesi ve bunun puan sistemini nasıl etkileyeceği olacak. İşin doğasının değişmesi özellikle aranan nitelikteki mesleki becerilerin çeşidini de değiştirebilir. Şu ana kadar adaylara sahip oldukları beceriler ve diğer faktörlere göre verilen puan sistemi (CRS) uygulanıyor. Önümüzdeki yıllarda CRS puan sisteminin işlerliği de değerlendirilecek.

Değerlendirmede ayrıca ekspres giriş sisteminde kimlerin başarılı olduğu ve sistemin Kanada’ya göç etmek isteyen fakat sistemden tam olarak yararlanamayanlar için nasıl daha işler hale getirileceği de incelenecek. Değerlendirmenin bir diğer amacı da Kanadalı işverenlerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ekspres giriş sisteminden daha nasıl etkin olarak yararlanacağı konusu.

Önümüzdeki birkaç ay içerisinde ekspres giriş sisteminin güncellenmesi gereken konuları ve iyileştirilmesi düşünülen araçları kamuoyu önünde tartışılır olacak. Kanada devleti ekspres giriş sisteminden en iyi şekilde yararlanmak istiyor. Sadece federal hükümet değil aynı zamanda eyalet hükümetleri açısından da sistem değerlendirilmesi yapılacak. Sistemin geleceği şimdiden tasarlanıyor.

Ben şahsen ekspres giriş göçmenlik sisteminin iyi çalıştırıldığını düşünüyorum. Hedeflenen yıllık göçmen sayılarına ulaşmada etkin olarak kullanılması dışında bu sistemden yararlanamayan kişilerin de sistemi etkin kullanabilmelerine olanak tanınmalı.

Murat Kandemir, 12 Haziran 2018   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder