19 Haziran 2018 Salı

Kanada Göçmenlik Başvurularında Sabıka Kayıtlarının Sunulması


2015’den beri yürürlükte olan ve Kanada göçmenlik başvurularının değerlendirildiği ekspres giriş (express entry) göçmenlik sisteminde başvuru sahipleri davetiye (ITA) almalarının ardından 90 günde elektronik daimi oturum başvurularını (e-APR) tamamlamak zorundalar. Çevrimiçi yapılan ve tamamlanan bu başvuruya tüm destekleyici evraklar da eklenmelidir.

Başvurular eksiksiz olarak yapılıp yapılmadığına göre değerlendiriliyor. Tam olarak yapılmayan başvurular derhal ret ediliyor ve yapılan ödemeler başvuru sahibine iade ediliyor.

Bugünkü konumuz başvurularla birlikte verilmesi istenen sabıka kayıtlarıyla ilgilidir.

Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) göçmenlik başvurusu yapan kişinin ya da aile üyelerinin sabıka kaydının olup olmadığını ya da Kanada güvenliğine bir risk teşkil edip etmeyeceğini belirlemek için tüm başvuranlardan sabıka kaydı istemektedir.

Başvuru formlarının özellikle kişisel geçmiş, seyahat geçmişi ve adres geçmişi kısımları doldurulduğunda başvuranların yurtdışında bulunduğu ülkelere göre sistem sabıka kayıtlarının yüklenebilmesi için yükleme alanları açacaktır. Bu alanların dışında başvuruyu inceleyen memur ek sabıka kayıtları da isteyebilecektir.

Sabıka kayıtları konusunda aşağıdaki durumlara dikkat edilmelidir:

-Başvuran kişinin yaşadığı ülkeden 6 ayı geçmemiş tarihli sabıka kayıtları mutlaka alınmalıdır.
-Başvuran kişinin son 10 yılda altı ay ve daha fazla kaldığı ülkelerden sabıka kayıtları sunulmalıdır.
-Yukarıdaki şarta uyan sabıka kayıtları üzerinde geçerlilik tarihlerini geçmiş olsalar bile kabul edilmektedir.
-Kanada hariç her bir ülkeden alınması gereken sabıka kayıtları başvuru ile birlikte önden verilmelidir ve zorunludur. 18 yaşından önceki süreçte yaşanılan/bulunulan ülkeden sabıka kaydı alınmasına gerek yoktur.
-Sabıka kayıtları asıl sabıka kayıtlarının renkli olarak taranmış hali olarak sunulmalıdır. Aslının aynısı kaşeli olan kopyaları ya da resmi olmayan kopyalar kabul edilmemektedir.

Başvurularında gerekli olan sabıka kayıtlarını koymayan ve destekleyici belge vermeyenlerin başvuruları tam olmadığı gerekçesiyle ret edilecektir.

Dosya memuru sabıka kayıtlarının göçmenlik bakanlığının istediği ölçülere uygunluğunu tespit ederken kendi takdir hakkını kullanabilecektir. Gerekli hallerde memur kendilerine tanınan çeşitli mekanizmaları kullanarak ve diğer belgeleri de göz önüne alarak bir göçmen adayının Kanada’ya kabul edilip edilmeyeceği kararı da verebilecektir.

Bazı ülkeler başvuran kişilere sabıka kayıtları düzenlemezler ve bunun yerine sadece ilgili Kanadalı mercilerle muhatap olmayı seçerler. Bu durumlarda ilgili ülkeden sabıka kaydı alınabilmesi için IRCC’nin belge talep etme prosedürlerini takip etmelidir.

Bazı ülkelerde sabıka kaydı edinmek zor olabilir ve uzun sürebilir. Bu durumlarda IRCC aşağıdaki belgeleri de kabul etmektedir.

Bazı ülkeler için en azından sabıka kaydının resmi olarak talep edildiğine dair bir belge ve ekinde sabıka kaydının elde edilmesi için gerekli tüm çabanın gösterildiğine dair bir açıklama mektubu değerlendirilebilir. Bu mektupta başvuran kişi ITA aldıktan hemen sonra sabıka kaydını talep ettiğini fakat hala alamadığını göstermelidir.

Murat Kandemir, 19 Haziran 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder