12 Haziran 2018 Salı

Türk Öğrenciler Kanada Vize Başvurularında Kolaylık Haketmiyor mu?


Kanada göçmenlik bakanlığı (IRCC) Çin, Hindistan, Vietnam ve Filipinlerden gelen öğrenci başvurularını daha hızlı sonuçlandıracak.

8 Haziran 2018 tarihinde Bakanlığın internet sitesinden yapılan duyuruya göre Kanada göçmenlik bakanlığı Direk Öğrenci Kategorisi (Student Direct Stream -SDS) uygulamasını başlattığını duyurdu. SDS uygulaması ile maddi gereksinimleri ve dil yeterliklerini ispat eden Çin, Hindistan, Vietnam ve Filipinler’den gelen öğrencilerin başvuruları daha hızlı  sonuçlandırılacak.

SDS uygulamasının Kenya ve Senegal başta olmak üzere Afrika bölgesine de uzatılacak. SDS uygulamasından yararlanmak isteyen adayların özellikle okumak istedikleri programın dil seviyelerini tutturmaları gerekiyor. SDS’ye uygun olmayan adaylar normal öğrenci vize başvurusu yapıyorlar.

SDS aynı zamanda ekspres giriş sisteminin bir parçası olarak da işletilecek. Mezun olacak öğrenciler daha sonra kolayca daimi oturum başvurusunda bulunabilecek.

IRCC, uluslararası öğrencilerin Kanada’ya daha hızlı gelmesi için elinden geleni yapıyor. SDS programının performansı daha sonra değerlendirilecek ve 2019 yılında da uygulanmasına devam edilecek.

Peki ya Türk öğrenciler? Türkiye’de olup ta Kanada’da okumak isteyen ve bunun için yeterli maddi kaynağa ve dil yeterliğine sahip pırıl pırıl Türk öğrenciler için benzer bir program başlatılamaz mı?

Kanada göçmenlik bakanlığı geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirliklerine vizeyi kaldırdı. Bu durum Dubai’den gelecek öğrencilerin de daha kolay öğrenci vizesine sahip olmasına yol açtı. Türk öğrenciler için ise kabul oranları pek parlak değil.

Kanada göçmenlik bakanlığı uluslararsı öğrencilere çok önem veriyor. Bu durum bizzat Kanada göçmenlik bakanı Ahmed Hussen tarafından dile getirildi.

Ahmed Hussen, resmi internet sitesinde yaptığı duyuruda “IRCC uluslararası öğrencilerin Kanada’ya getirdiği ekonomik, kültürel ve sosyal faydaların farkındadır. Biz öğrenciler de dahil başvuru işlem süresini kısaltmak dahil tüm başvuru sahiplerine verilecek hizmetleri daha da iyileştirme çabasındayız” diye konuştu.

Bakanın bizi de duymasını arzu ediyoruz.

Murat Kandemir, 12 Haziran 2018

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder