30 Nisan 2019 Salı

Göçmenlerin Şirketleri Kanada’da Daha Fazla İstihdam Yaratıyor


Kanada’nın istatistik kurumuna göre göçmenlerin işletmeleri daha genç, hızlı büyüyor ve daha fazla istihdam yaratıyor.

Kanada istatistik kurumunun bir araştırmasında 2003 ile 2013 yılları arasında göçmenlerin sahip olduğu işletmelerin Kanada’da doğanların sahip oldukları işletmelere göre ülkede iş alanı açma oranı karşılaştırıldı.

Yapılan çalışmada 1980’den bu yana göçmenlerin sahip olduğu işletmeler ile Kanada’da doğanların sahip oldukları işletmeler dikkate alınmış.

Göçmenlerin sahip oldukları işletmeler 11 yıllık süreçte Kanada’da yaratılan işlerin yüzde 25’inin mimarı oldular. Bu rakam 2003 ile 2013 arasında yaratılan 400.000 net iş anlamına geliyor. İşletme oranına bakıldığında ise bu rakam Kanadalıların işletmelerinden daha fazla istihdam alanı açması anlamına geliyor.

Kısacası yapılan araştırmada göçmenlerin sahip oldukları firmalar Kanada doğumluların sahip oldukları firmalardan daha fazla istihdam yaratmış.

İstatistik bürosunun rakamlarına göre göçmenlerin sahip oldukları firmalar genelde 4 yıl ve daha az yaşında olan genç firmalar. Bu yeni sayılabilecek firmalar istihdam oranına katkı yapmış. İstihdamı arttıran genç firmaların toplam yaratılan işlerde oranı yüzde 40.5 iken sadece sadece yüzde 17’si iş kayıplarına sebep olmuş.

Daha kurumsal ve eski firmalara göre yeni firmaların istihdama katkı konusunda daha dinamik olduğu da göze çarpıyor.

Kanada’ya gelen göçmenler iş aramanın yanında işletmeler de kurarak yeni istihdam alanları da açıyorlar.

Kanada 2021’e kadar önümüzdeki üç sene içinde alacağı yıllık göçmen sayısını da 330.800 den 350.000’e çıkarmayı hedefliyor.

Murat Kandemir, 30 Nisan 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder