18 Mayıs 2019 Cumartesi

Kanada “Güvenli Ülkeler” Uygulamasını Kaldırdı


Önceki muhafazakar Harper hükümeti tarafından Kanada’ya yapılan siyasi sığınma başvurularını sınırlandırma amaçlı olarak uygulamaya konan ‘güvenli ülkeler’ uygulaması kaldırıldı.

AB üyesi ülkeler başta olmak üzere bazı ülkeler Kanada sığınma sisteminde ‘güvenli ülke’ sayılıyor ve bu ülkelerden yapılan siyası sığınmacı başvuruları başvuranın aleyhine olacak şekilde hızlıca değerlendiriliyordu.  

‘Güvenli ülkeler’ uygulaması siyası sığınma sisteminde adaletsizlik yarattığı gerekçesiyle Kanada’nın göçmenlik bakanı Ahmed Hussen tarafından kaldırıldı.

Uygulanan bu politika ile Kanada’ya gelen mülteci adayları nereli olduklarına göre kategorilendirilyordu. Muhafazakar parti tarafından 2012 yılında uygulama konan ‘güvenli ülkeler’ politikası insan haklarına saygılı ve devlet koruması veren ülkeden gelenlerin Kanada siyası sığınma sistemini kötüye kullanmalarını engellemek üzere tasarlanmıştı.

Bu kapsamda ABD ve Avrupa ülkelerinin de oluşturduğu 42 ülke güvenli ülke sayılmıştı. Bu ülkeden gelen siyası sığınmacıların sığınma davaları hızlıca sonuçlandırılıyor, federal sağlık kapsamından sınırlı olarak yararlanıyor ve çalışma izinleri de altı ay yasak konuluyordu. Ayrıca bu kişilerin siyası sığınma başvuruları reddedildiğinde kararı temyiz etme hakkı da bulunmuyordu.

Kısacası bu listede yer alan ülkelerden gelenler gerçek mülteci olarak görülmüyorlardı.

Cuma (17 Mayıs) itibariyle Kanada göçmenlik bakanı Hussen tarafından yapılan duyuru ile güvenli ülkeler listesi uygulaması kaldırıldı.

Bakan Hussen yaptığı basın açıklamasında güvenli ülkeler politikasının mülteci sisteminin gelişmesini önlemesi yanında tüm insanların nereden geldiklerine bakılmaksızın eşit muamele görmelerini de engellediğini belirtti.

Bakan Hussen bu politikanın kaldırılmasıyla devlet korumasına ihtiyacına olanları koruyan mülteci sisteminin restore edildiğini belirtti.

Güvenli ülkeler uygulamasının Kanada’nın haklar ve özgürlükler yasasına aykırı olduğuna karar veren çeşitli federal mahkeme kararları da bulunuyor.

Murat Kandemir 18 Mayıs 2019

1 yorum: