25 Mayıs 2019 Cumartesi

Kanada’nın Denizci Eyaletlerinde Nüfus Artışı


Son yıllarda uygulanan eyalet göçmenlik aday programları (PNP) sayesinde Kanada’nın Prince Edwards Island (PEI), Nova Scotia (NS) ve New Brunswick (NB) eyaletlerinin nüfusu gittikçe artmaya başladı.

Atlantik eyaletleri ekonomik konseyinin (APEC) hazırladığı rapora göre PEI, NS ve NB’deki nüfus artışında göçmenliğin büyük katkısı var.

Kanada’nın denizci eyaletleri olarakta bilinen bu üç eyalet son yıllarda Kanada dışından kalifiye işçileri ve ailelerinin bölgeye getirmek için çaba gösterdi.

Başka eyaletlere gitme, düşük doğum oranları ve yaşlanan nüfus yüzünden yaşanan nüfus azlığı ve işçgücü eksikliğini tersine çevirmek için göçmenlik en iyi çözüm olarak göze çarpıyor.

APEC’in raporuna göre özellikle PEI eyaleti 2016 yılından bu yana nüfusunu yüzde iki arttırmayı başardı. Rapora göre PEI’deki nüfus artışının en önemli katkısı bölgeye yerleşen göçmenler sayesinde oldu.

Nova Scotia eyaletinde de aynı dönemde yüzde 0.8 nüfus artışı gözlemlendi.

New Brunswick’te ise yüzde 0.5 nüfus artışı kaydedildi.

Atlantik eyaletlerinden olan Newfoundland and Labrador (NL) eyaleti ise her sene 0.2 nüfus düşüşünün görüldüğü yer olarak kayıtlara geçti.

APEC raporuna göre eyalet aday göçmenlik programları ile Kanada Atlantik eyaletlerine 2016 ve 2018 arasında 22.000 yeni göçmen yerleşti.

PNP programları sayesinde eyaletler istedikleri yabancı kalifiye göçmen adaylarını seçebiliyorlar. Her eyaletin kendi ihtiyacına göre geliştirdiği bir PNP göçmenlik programı var ve bu program kapsamında ihtiyacını hissettiği meslek sahiplerini göçmen olarak kabul ediyorlar.

Kanada hükümetinin başlattığı ve Atlantik eyaletlerine göçmen kazandırılması amacıyla işlettiği Atlantik göçmen pilot programı (AIP) ikinci senesini geride bıraktı.

Atlantik Kanada bölgesi işverenlerinin işe aldığı ve AIP kapsamında kabul edilen göçmen adaylarının göçmenlik başvuruları daha hızlı değerlendiriliyor.

Murat Kandemir, 25 Mayıs 2019   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder