10 Haziran 2019 Pazartesi

Geride Kalan Aile Üyeleri Kanada’ya Getirilebilecek


Kanada hükümeti korunmaya muhtaç olan hassas kişileri kötü muamele ve şiddetten koruma ve aile birleşimi ile ilgili olarak çeşitli kararlar aldı.

31 Mayıs 2019 tarihinde göçmenlik bakanlığının resmi internet adresinde yapılan duyuruda aile üyelerini bir araya getirmek ve özellikle insanları zorbalıktan ya da şiddetten koruma amaçlı olarak alınan kararlar açıklandı.

Bununla birlikte Kanada’da yaşayan vatandaş ya da göçmenlerın ilk göçmenlik formlarında deklere etmedikleri aile üyelerine sponsor olma hakkı da getirildi.

Kanada’daki tüm işçiler haklarının gözetildiği güvenli ve sağlıklı bir iş ortamında çalışma hakkına sahiptir. Bazı göçmen işçiler aldıkları çalışma izni gereği belirli bir işveren için çalışmakta ve bazen işlerini kaybetme pahasına işyerinde çeşitli hukuk dışı uygulamalara maruz kalmaktadırlar.

Artık 4 Haziran 2019’dan itibaren belirli bir işverene çalışma izni olan göçmen işçiler eğer işyerinde hukuk dışı muameleye maruz kalırlarsa açık çalışma iznine başvurabilecekler. Bu çalışma izni sayesinde hem statülerini koruyacaklar hem de başka bir iş bulabilecekler.

Kanada’da çalışan yabancı işçiler çalışırken istismar edilebiliyor ve çalışma izinleri iptal olur endişesiyle bu istismara göz yumuyorlar. Sadece işçilerin değil birlikte yaşayan çiftlerinde göçmenlik statülerini kaybetme korkusuyla bazen eşleri tarafından istismara boyun eğdikleri görülüyor.

26 Temmuz 2019 tarihi itibariyle aile içi şiddete maruz kalanlar ücret ödemeden geçici oturma iznine başvurabilecekler. Bu statü ile hem Kanada’da yasal kalabilecekler hem de çalışma izni ve sağlık kapsamına sahip olacaklar.

Hatta bazı kişiler aile içi şiddet gibi acil durumlarda insan hakları ve şevkat temellerinde Kanada’ya daimi oturum başvurusu bile yapabilecekler.

Bir kişi Kanada’ya göçmenlik başvurusu yaptığında yanında gelsin gelmesin tüm aile üyelerini belirtmek durumundadır. Herhangi bir aile üyesini (çocuk) belirtmeyen kişilerin daha sonra bu kişileri sponsor etmesi yasaklanmaktadır.

İşte bu kapsamda 9 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe girecek iki yıllık bir pilot program oluşturulmuştur. Bu pilot program uyarınca Kanada’ya gelen göçmenler ilk formlarında deklere etmediği aile üyelerini artık sponsor edebilecekler.

Murat Kandemir, 10 Haziran 2019         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder