29 Haziran 2019 Cumartesi

Kebek Eyaletinin Yeni Göçmen Seçme Sistemi


Kanada’nın Kebek eyaleti Kebek kalifiye işgörenler programı (QSW) kapsamında çevirim içi Arrima portal aracılığıyla yeni göçmen alımına başlayacak.

Arrima Kebek tarafından geçtiğimiz sene kamuoyuna tanıtıldı. Eyalet, Arrima portalı aracılığı ile kayıtlı göçmen adaylarından yeni göçmen alımı yapacak. Kabul edilecek adaylar Arrima portalına kayıtlı adaylardan seçilecek.

Kebek’e yerleşmek isteyen adaylar Arrima’ya kayıt yaptıracak ve bu şekilde eyaletle ilgilendiğini beyan etmiş olacak. İlgi beyanı (EOI) sistemiyle kayıt yaptıran bu adaylardan seçilenlere sertifika (CSQ) düzenlenecek.

Geçen eylül ayından bu yana 100.000 kişinin EOI kaydı yaptırdığı belirtiliyor.

EOI sistemi eski ilk gelen ilk hizmeti görür yaklaşımının yerini aldı. İlk gelen ilk hizmeti görür yaklaşımı eski sistem Kebek kalifiye göçmen programında (QSWP) kullanılıyordu. Eyalet işgücü pazarının ihtiyaçlarını karşılamadığını düşündüğü ilk gelen ilk hizmeti görür yaklaşımını iptal etti.

EOI sisteminde tüm adaylar Arrima’da bir profil oluşturuyorlar ve her adaya yaş, eğitim, iş tecrübesi ve Fransızca bilgisi gibi faktörlerden puan veriliyor.

Kabul edilen adaylar puanlarına ya da eyaletteki işgücü azlığı gibi faktörlere göre seçiliyorlar. Seçilen adaylara CSQ belgesi gönderiliyor.

Eyaletçe seçilen ve kendilerine CSQ düzenlenen adaylar Kanada’nın federal göçmenlik sisteminde daimi ikamet başvurularını tamamlayacaklar.

Yeni sistemin kabul edeceği ilk göçmenlerin seçiminde öncelikle Kebek’te olanlara öncelik verileceği açıklandı.

Kebek hükümeti aşağıdaki adaylardan seçecek.

-QSWP’ye başvurmuş ve başvuru esnasında Kebek’te yaşıyor olanlar,
-16 Haziran 2019 itibariyle Kebek’te olanlar ve QSWP’ye başvurmuş olanlar,
-Kebek işvereninden alınmış bir iş teklifi olanlar,

2020 yılı Şubat ayında yürürlüğe girecek olan Arrima portalının yeni bir özelliği de var.

Artık Kebekli işverenlerde kendi istediği işçileri seçebilecekler. İşverenler Arrima portalı sayesinde istedikleri kişilerle iletişime geçecekler ve onlara direk iş teklifi gönderebilecekler.

Murat Kandemir, 29 Haziran 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder