15 Haziran 2019 Cumartesi

Kanada’da Mülteciler Mahkemelere Avukatsız Çıkıyorlar


Ontario’da eyaletin yasal hizmetlerde yaptığı kısıntılar en çok mültecileri etkiliyor.

Eyaletin Yasal Yardım Ofisi (Legal Aid Ontario) hizmetlerinde yapılan kesintiler siyası sığınma başvurusu yapan mültecileri zor durumda bıraktı.

Avukat ücretinin ödenmemesi yüzünden bazı mülteciler duruşmalarına avukatsız çıkmaya ya da başvurularını geri çekmeye başladı.

Şu anda mültecilerin avukat için maddi destek hizmeti verilmediği ve ilk davalarını kaybeden bazı mültecilerin maddi imkânsızlık sebebiyle üst mahkemeye gidemedikleri görülüyor. Hatta bazı sığınmacılar davalara avukatsız çıkmaya başladı.

Mütleci ve göçmenlik yasal hizmetlerinde kısıntıya gidilmesi kararı eyalet hükümet başkanı Doug Ford tarafından alındı.

Karar geçtiğimiz nisan ayının ortasında alındı fakat Legal Aid Ontario kısıntı kararı öncesinde kabul ettiği davaları karşılamaya devam ediyor.

Artık duruşmalar ve temyiz davaları için maddi destek verilmiyor. Davalara göre değişkenlik göstermekle birlikte mülteci davalarının avukat vekalet ücreti 2000 ile 10.000 dolar arası değişkenlik gösteriyor.

Sığınmacılara yönelik yasal yardımların kesilmesi mülteciler için özellikle sürecin en önemli kısmı olan avukatla temsil kısmını tehlikeye atıyor.

Kanada genelinde tüm siyasi sığınmacıların yaptığı mülteci davalarının genel başarı oranı yüzde 40-50 ve temyiz başvurularında ise kazanım oranının bundan daha az olduğu düşünüldüğünde avukatlık hizmetinin önemi ortaya çıkıyor.

Kanada’da bulunan siyası sığınmacılar kötü durumda. Bazı mülteci adaylarının avukat parasını karşılamak için iki işte birden çalıştığı gözlemleniyor.

Legal Aid Ontario başka organizasyonlar aracılığıyla göçmenlik ile ilgili olarak formların doldurulması dahil çeşitli oryantasyon hizmetleri veriyor. Fakat avukatlık ücretinin verilmemesi mültecileri özellikle oldukça karmaşık olan Kanada göçmenlik sisteminde savunmasız bırakıyor.

Eyalet hükümeti karardan geri adım atmıyor. Göçmenliğin federal bir sorumluluk olduğunu düşünen eyalet hükümeti mültecilere yönelik yasal yardımların federal hükümetçe karşılanması gerektiğini düşünüyor.

Federal hükümet Ontario eyalet hükümetine yıllık 13 ila 16.5 milyon dolarlık fon aktarımı yapıyor ama Ontario eyaleti daha fazlasını istiyor.

Mültecilere yönelik fon kısıntısı sorununun çözülüp çözülmeyeceğini takip edeceğiz.

Murat Kandemir, 15 Haziran 2019   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder