12 Kasım 2019 Salı

Alberta Yeni Göçmenlerini Kabul Etti


Alberta, göçmen başvurularını kabul ettiği eyalet aday göçmenlik programında (AINP) en son yaptığı çekilişle ilgili detayları paylaştı.

Alberta, seçtiği 401 göçmen adayına kabul davetiyesi gönderdi. 300 ve üzeri aday puanı (CRS) olan göçmenlerin eyaletçe kabul aldığı gözlendi.

Sonuncusu 24 Ekim’de düzenlenen çekilişlerde eyalet federal ekspres giriş sisteminde kayıtlı bulunan 401 ekspres giriş adayına davetiye gönderdi.

Seçilen adaylara gönderilen davetiyeler Alberta göçmenlik aday programı (AINP) bünyesinde işletilen Alberta ekspres giriş kategorisi kapsamında düzenlendi. Bu kategori sayesinde Alberta, federal ekspress giriş aday havuzunda kayıtlı tüm adayları inceleyebiliyor ve istediği kalifiyedeki kişilere davetiye gönderebiliyor.

Federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemi kapsamında Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programları göçmen başvurularını kabul ediyor.

Federal ekspres giriş sistseminde (express entry) kayıtlı olan adaylara yaş, eğitim, dil seviyesi ve iş tecrübesi gibi faktörlerden puan veriliyor.

Herhangi bir eyaletten seçilen ekspres giriş adaylarına ek olarak 600 puan veriliyor. Bu ek puanı alan adaylar kendi CRS puanlarıyla birlikte 600 ve üzeri puanı oldukları için federal ekspres giriş sisteminde her ay en az iki defa düzenlenen çekilişlerde hemen seçiliyorlar.

Eyalet Alberta Eyalet Aday Göçmenlik Programı (AINP) kapsamında işletilen Alberta ekspres giriş kategorisinde göçmen kabul ediyor. Bu kategoride herhangi bir meslek listesi bulunmuyor.

Alberta tarafından kabul edilerek davetiye gönderilen kişiler önce eyalet tarafından aday gösteriliyor ve daha sonra federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde daimî ikamet başvurularını tamamlıyorlar.

Eyaletlerin federal ekspres giriş sistemine uyumlu olarak işlettikleri kendi ekspres giriş göçmenlik programları bulunuyor. Herhangi bir eyaletin federal ekspres giriş sistemine uyumlu göçmenlik kategorilerinden kabul edilmenin ilk şartı federal ekpres giriş göçmenlik sisteminde profil oluşturmaktır.

Alberta, federal ekspres giriş havuzunda kayıtlı adaylar arasında Alberta ile bağı olanları ya da Alberta’da ekonomik olarak başarılı olacağına inandığı adayları göçmen olarak seçebiliyor.

Alberta göçmenlik aday programı (AINP) kapsamında işletilen Alberta ekspres giriş kategorisi ile federal aday havuzunda kayıtlı göçmenler kabul ediliyorlar.   

Alberta tarafından seçilmek için herhangi bir iş teklifine ya da Alberta’da iş tecrübesine gerek yoktur. Fakat Alberta’da iş teklifi olan ya da iş tecrübesi sahibi olanlar ve Kanada’da eğitim almış adaylar ve Alberta’da yakını yaşayanlara öncelik tanınmaktadır.

Son yapılan çekilişlere bakıldığında 300-400 arası CRS puanı olan adayların kabul aldığı görülüyor.

Kanada’nın federal ekspres giriş göçmenlik sisteminde seçilmek için şu sıralar en az 460 civarı puana sahip olmak gerekiyor. Oysa Alberta bu seviyeden çok düşük puana sahip olanları da seçebiliyor.

Murat Kandemir, 12 Kasım 2019 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder