11 Kasım 2019 Pazartesi

Yeni Göçmenler Kanada’da Doğanlara Oranla Daha Çok İş Kuruyorlar


BDC’nin araştırması en çok göçmenlerin Kanada’da iş kurduklarını ortaya çıkardı.

Kanada iş gelişimi bankası, BDC’nin (Business Development Bank of Canada) yaptırdığı bir çalışma Kanada’nın girişimci çevresinin yeni gelen göçmenler sayesinde gittikçe zenginleştiğini ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmaya göre Kanada’ya yeni gelen göçmenlerin iş kurma ve bu sayede iş yaratma ihtimali Kanada’da doğanlara göre daha yüksek.

BDC çalışması, yeni gelenlerin girişimci olma oranının Kanada’da doğanların iki katı olduğunu gösteriyor. Yani göçmenler girişimci fikirlerini hayata geçirmede daha hızlı davranıyor.

Araştırmada girişimci fikirler içinde yeni iş kurma ya da bir işi veya bir ekipmanı satın alma dahil edilmiş.

2018 yılında yeni gelen göçmen girişimci sayısı 2006 yılına göre yüzde 22 artarak 251.600’e kadar yükselmiş.

2032 yılına kadar Kanada nüfus artışının yüzde 80’inin göçmenler sayesinde olacağını göz önüne aldığımızda BDC çalışması bu trendin girişimciliği de körükleyeceğini ortaya çıkarıyor.

Kanada gittikçe çok kültürlü olmaya devam ediyor ve bu durum girişimci yapısını da etkileyecek.

Kanada’ya yeni gelen göçmenlerle birlikte artık daha fazla kadın girişimcinin de iş kurduğu ortaya çıktı.

BDC, girişimcilerin iş memnuniyetine de baktı ve girişimcilere göre iş kurmak ve idare etmenin oldukça stresli olduğu fakat iş sahibi olunmasından da memnun olunduğunu ortaya çıkardı.

Katılımcıların yüzde 90’ı profesyonel manada memnun olduğunu belirtti. Girişimciler işlerini yürütmekten zevk alıyorlar ve daha çok çalışarak işlerinin büyümesiyle daha memnun oluyorlar.

Girişimcilerin kendi işlerini kurmada paradan başka özgürlük, otonomi, esneklik, tutku ve kişisel tatmin gibi şeylerden de motive oldukları ortaya açıktı.

Başarılı bir iş kurmaya giden yol kolay değil. Çalışmaya katılan girişimcilerin üçte ikisi mali sıkıntılar, stres yönetimi ve şirket çalışanları gibi haklardan mahrum kalma gibi durumlarla baş etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Yeni kurulan işlerin üçte birisi beş yıl içinde kapanıyor ve yarısından azı da on yıl ve üzeri faaliyetlerini sürdürebiliyorlar.

Girişimcilerin başarı ve memniyetlerine katkıda bulunun çeşitli beceriler bulunuyor.

Başarısızlık ya da zorluk karşısında dirençli olan hedef odaklı ve güçlükler karşısında cesaretini yitirmeyen insanların girişimci olarak başarılı olma şansları çok yüksek.

BDC aynı zamanda girişimcilerin memnuniyet derecesi ile kendi idari ve teknik becerileri arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya çıkardı.

BDC’nin değerlendirdiği teknik beceriler arasında mali yönetim, satış ve pazarlama, insan kaynakları yönetimi, operasyonlar yönetimi ve stratejik planlama bulunuyor.

İncelenen 11 idari beceri dört kategoriye ayrıldı. Organizasyon idaresi, liderlik ve insan idaresi, inovasyon ve network.

İnovasyon ve networtaki idari beceriler satışları arttırıyor. İnovasyon ve organizasyon idaresi becerileri ise girişimci memnuniyetini arttırıyor.

Murat Kandemir, 11 Kasım 2019       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder