21 Kasım 2019 Perşembe

Kanada’nın Yeni Göçmenlik Bakanı Marco Mendicino


Marco Mendicino Kanada Liberal hükümetin yeni göçmenlik bakanı oldu. (Foto: Erin Leydon)

Kanada’nın başbakanı Justin Trudeau Marco Mendicino’yu Kanada’nın yeni Göçmenlik Mülteciler ve Vatandaşlık Bakanı yaptı.

İtalyan bir göçmen ailenin çocuğu olan Mendicino Toronto Eglinton-Lawrence bölgesinden milletvekili seçildi.

46 yaşındaki yeni bakanın hukukta meslek tecrübesi var ve neredeyse 10 yıl federal savcı olarak çalışmış.

Mendicino, azınlık hükümeti kuracak olan Liberal partinin seçim kampanyasında vaad ettiği göçmenlik politikalarını gerçekleştirmekten sorumlu bakanı olarak çalışacack.

Kanada’nın Liberal partisi azınlık hükümeti kurmak zorunda olduğu için göçmenlik projelerinin uygulanmasında muhalefet oylarına ihtiyaç duyacak. Kanada göçmenlik bakanlığı 2021’e kadar ülkeye kabul edilecek göçmen sayısını yıllık 350.000’e çıkartmayı planlıyor.

Trudeau hükümeti geçtiğimiz dört sene boyunca Kanada’ya yıllık kabul edilecek göçmen hedeflerini arttırdı ve 2019 yılına kadar 330.800’e çıkardı. Trudeau hükümeti geçtiğimiz seçim kampanyasında 2021’e kadar yıllık göçmen sayısını 350.000’e çıkarmayı vaat etti.

Liberallerin diğer bir odak noktasını mülteci politikaları oluşturuyor. Liberaller kabul edilecek mülteci sayısını yüzde 15 artırmak ve ekonomik sınıf kabullerini ise yüzde 58 azaltmaya hazırlanıyor. Aile sınıfı göçmenlik seviyelerine ise dokunulmadı.

Şu an daimi ikamet sahipleri vatandaşlık başvurularında 350 dolar ve vatandaşlık hakkı için ayrıca 100 dolar ödemek zorunda.

Liberal hükümetçe yapılan vaatlerden birisi de Vatandaşlık Yasasında reform yapmak ve vatandaşlık başvuru ücretlerini kaldırmak.

Başvuru ücretlerinin kaldırılması özellikle Vatandaşlık Yasasının revize edilmesi kapsamında yapılması planlanıyor. Trudeau hükümeti vatandaşlığı yaş ya da gelir gibi sosyo ekonomik faktörler gözetilmeden herkesçe ulaşılabilir yapmayı istiyor.

Kanada’nın kırsal kesimlerinin de göçmenlikten yararlanmasını isteyen Liberaller bu süreci gerçekleştirmek için kırsal göçmenlik planı oluşturdular.

İşte bu kapsamda oluşturulan şehir aday programı (MNP) önce 5.000 kişilik kota ile uygun göçmenleri kabul edecek.

Daha önce uygulamaya konan ve özellike nüfus azlığı yaşayan dört atlantik eyaleti için tasarlanan Atlantik göçmenlik pilot programı (AIPP) aynen çalışmaya devam edecek.

AIPP sayesinde Newfoundland and Labrador, Nova Scotia, New Brunswick ve Prince Edward Island eyaletlerindeki işverenler Kanada içinde bulamadıkları işçileri Kanada dışından getirebiliyorlar.

Pilot program olarak oluşturulan bu proje önce iki sene uzatıldı şimdi ise kalıcı hale getirildi.

Mendicino 2015 yılında parlamentoya girdi. Bir süre altyapı ve toplumlar bakanlığında sekreter olarak çalıştı ve hükümetin Toronto ve tüm Kanada’nın yeşil ve sosyal altyapısı çalışmalarında görev aldı.

2017 yılında adalet ve savcılık bakanının parlamento sekreteri olarak görev yaptı. Suç Adalet reformu, yerli halklarla uzlaşma gibi konularda çalışmalarda bulundu.

21 Ekim 2019 tarihinde son yapılan seçimlerde Eglinton-Lawrence bölgesindeki oyların yüzde 53’ünü alarak parlamentoya seçildi.

Kanada barolar birliğinde de görev yapmış olan Mendicino göçmenlik bakanlığı görevini 2017’den beri göçmenlik bakanı olan Ahmed Hussen’den devralacak. Ahmed Hussen yeni kabinede aile çocuklar ve soysal gelişim bakanı olarak görev yapacak.

Murat Kandemir, 21 Kasım 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder