30 Aralık 2019 Pazartesi

Saskatchewan Eyaleti 20 Aralık’ta 595 Adayı Göçmen Kabul Etti


Kanada’nın Saskatchewan eyaleti ülkenin diğer eyaletleri gibi göçmen alımında oldukça aktif davranıyor.

Eyalet 20 Aralık’ta eyalet aday göçmenlik programı (SINP) kapsamında seçtiği 595 göçmene davetiye gönderdi.

Saskatchewan hükümeti tarafından kabul edilenler SINP’in occupation in-demand ve express entry alt kategorilerinden davetiye aldı.

Bu kategorilerden davetiye almak için herhangi bir iş teklifine gerek olmuyor. Kalifiye bir meslekte en az 1 yıl iş tecrübesi olan adayların seçilebilme şansı için SINP programına başvurmaları ve profil oluşturmaları gerekiyor.

Saskatchewan PNP programının alt kategorilerinden seçilebilmek için eyalete başvuru yapılmalıdır. Expression of Interest (EOI) denilen başvuru ile yabancılar eyaletin PNP programına kaydolarak Saskatchewan’da yaşamak ve çalışmak istediklerini beyan etmiş oluyorlar.

Aynı federal ekspres giriş sisteminde olduğu gibi SINP’e EOI başvurusu yapan adaylar da yaş, iş tecrübesi, eğitim, eyaletle olan bağları ve İngilizce/Fransızca dil becerileri faktörlerinden puanlamaya tabi tutulmaktadırlar. Her adaya 100 üzerinden bir puan verilmektedir.

20 Aralıkta kabul edilen davetiyelerin 304’ü fedeal ekspres giriş sisteminde kayıtlı olan adaylara gitti.

SINP’in ekpsres giriş alt kategorisi federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemine bağlı olarak çalışıyor. Federal ekspres giriş sistemi Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarından yapılan başvuruları kabul ediyor.

Federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olan kişiler Saskatchewan’dan ya da herhangi bir eyaletten göçmen adayı olarak gösterildiğinde ek 600 puan kazanmaktadırlar. Bu ek puan onların federal göçmen çekilişlerinde hemen kabul edilmelerine olanak tanıyor.

SINP’in talep edilen meslekler (occupation in demand) kategorisi federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olmayan kişilere açık.

Occupation in demand kategorisinde toplamda 291 kişi davetiye aldı. Davetiye alanlar 69 ve üzeri EOI puanı olan adaylardan oldu.

SINP’in hem express entry hem de in-demand kategorisinden seçilebilmek için herhangi bir iş teklifine gerek yoktur. Fakat bu alt kategorilerinden davetiye alabilmek için kabul edilen bir meslekte en az bir yıl iş tecrübesi gerekmektedir.

Saskatchewan oluşturduğu meslek listesinde iş tecrübesi olan adaylara davetiye göndermeye devam ediyor. Şu an 200’den fazla meslek kabul edilen meslekler listesinde yer alıyor.

Murat Kandemir, 30 Aralık 2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder