30 Ekim 2020 Cuma

Saskatchewan Eyaleti Ekim Ayında İki Çekiliş Yaptı

Kanada’nın Saskatchewan eyaleti 7 ve 21 Ekim’de iki ayrı göçmen aday çekilişi yaptı. 

Saskatchewan Eyaleti Aday Göçmen Programı (SINP) kapsamında kabul edilen göçmenlere davetiye gönderildi.

21 Ekim’de düzenlenen toplam 618 göçmenlik davetiyesi SINP’in ekspres giriş ve occupation in-demand kategorilerinde kayıtlı olan adaylara gitti. Davetiyelerin 340’ı ekspres giriş adaylarına düzenlenirken 278’i de occupations in-demand adaylarına gitti.  

7 Ekim’de yapılan çekilişte düzenlenen 455 göçmenlik davetiyesi ise ekspres giriş kategorisinde kayıtlı olan adaylara gönderildi.

Bu sene SINP’in ekspres giriş alt kategorisine kayıtlı adaylara verilen göçmenlik davetiyesi 3.040 olurken yine bu sene SINP’in occupations in-demand kategorisinde kayıtlı olanlara verilen davetiye sayısı ise 3.018 oldu.

2020 yılında SINP kapsamında düzenlenen tüm davetiye toplamı 6.082 oldu.

Saskatchewan PNP programının alt kategorilerinden seçilebilmek için eyalete başvuru yapılmalıdır. Expression of Interest (EOI) denilen başvuru ile yabancılar eyaletin PNP programına kaydolarak Saskatchewan’da yaşamak ve çalışmak istediklerini beyan etmiş oluyorlar.

Aynı federal ekspres giriş sisteminde olduğu gibi SINP’e EOI başvurusu yapan adaylar da yaş, iş tecrübesi, eğitim, eyaletle olan bağları ve İngilizce/Fransızca dil becerileri faktörlerinden puanlamaya tabi tutulmaktadırlar. Her adaya 100 üzerinden bir puan verilmektedir.

SINP’in ekspres giriş alt kategorisi federal hükümetçe işletilen ekspres giriş sistemine bağlı olarak çalışıyor. Federal ekspres giriş sistemi Kanada’nın en büyük göçmenlik programları olan federal nitelikli işgören sınıfı (FSWC), federal kalifiye işçi sınıfı (FSTC) ve Kanada tecrübe sınıfı (CEC) programlarından yapılan başvuruları kabul ediyor.

Federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olan kişiler Saskatchewan’dan ya da herhangi bir eyaletten göçmen adayı olarak gösterildiğinde ek 600 puan kazanmaktadırlar. Bu ek puan onların federal göçmen çekilişlerinde hemen kabul edilmelerine olanak tanıyor.

SINP’in talep edilen meslekler (occupation in demand) kategorisi federal ekspres giriş aday havuzunda kayıtlı olmayan kişilere açık. SINP tarafından belirlenen mesleklerde en az 1 sene iş tecrübesi olan adaylar seçiliyor.  

SINP’in hem express entry hem de in-demand kategorisinden seçilebilmek için herhangi bir iş teklifine gerek yoktur. Fakat bu alt kategorilerinden davetiye alabilmek için kabul edilen bir meslekte en az bir yıl iş tecrübesi gerekmektedir.

Murat Kandemir, 30 Ekim 2020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder