24 Aralık 2012 Pazartesi

Daimi İkamet Başvuru Sürecinde Yeni Çalışma İzni ile Artık Statü Zarar Görmeyecek


Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı tarafından 20 Aralık 2012’de açıklanan bir genelgeye göre Kanada’da daimi oturum müsaadesine başvuran bazı ekonomik sınıf başvuru sahipleri oturum müsaadeleri gelene kadar bitmek üzere olan çalışma izinlerini (WP) yenileyebilirler.

Bu yeni geçiş dönemi çalışma izni özellikle Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, (FSW), Kanada Tecrübe Sınıfı (CEC), Eyalet Aday Programı (PNP), Federal Nitelikli İşçi Sınıfı (FSTP) altında daimi ikamet başvurusu yapmış olan ve sahip oldukları çalışma izinleri bitmek üzere olanlara özel tasarlandı.

Kanada göçmenlik başvurularında adaylar başvuru sürecinin sonuçlanmasını beklerken Kanada içindeki sahip oldukları oturumlarının süresi bitebiliyor. Bu durum çalışma izinleri biten kişilerin statüsünün zedelenmesinden işten çıkmak zorunda kalmalarına kadar birçok istenmeyen duruma sebep oluyor. 

Bu yeni çalışma izni ile ön onay almış olan daimi ikamet başvurusu sahipleri artık Kanada içinde yasadışı duruma düşmeyecekler, işten çıkmak zorunda kalmayacaklar ve sadece ellerindeki çalışma izni bitti diye ülkelerine dönmek zorunda (CEC başvurusu sahipleri gibi) kalmayacaklar. 

Sadece Kanada içinde bulunan ve FSW, CEC, PNP ve FSTP kategorilerinden başvurusunu yapmış ve başvurusu sonuçlanmamış fakat bu sırada sahip oldukları mevcut çalışma izinleri bitmek üzere olan adaylar artık bir yıllık yeni geçiş dönemi çalışma izni sahibi olabilecekler. Yeni verilecek çalışma izinleri başvuru sahibine “açık” olarak verilerek her sektöre ve mesleğe uygun olacak. Ayrıca bu çalışma izni Kanada’da yaşayan bakıcılar ve eşler tarafından da alınabilir. 

15 Aralık 2012’den itibaren Kanada’da bulunan ve daimi ikamet başvurusu yapmış olan yabancılar;

-Halihazırda Kanada’da yaşıyorlarsa,
-Ellerindeki çalışma izinleri hala geçerli ise ve 4 ay içinde bitecekse,
-Daimi ikamet başvurusu yaptıklarından (FSW, CEC, PNP ve FSTP sınıflarından) sonra prensipte programa uygun olduklarına dair bir ön değerlendirme yazısı almışlarsa, 

açık çalışma iznine başvurabilir ve yeni bir yıllık çalışma izni alabilirler.

Murat Kandemir, Member of ICCRC, 24 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder