8 Aralık 2012 Cumartesi

Kanada’ya Gidecek Ziyaretçiler İçin Yeni Zorunlu Güvenlik Uygulaması: eTA


2015 yılı itibariyle Kanada’ya gitmek isteyen tüm ziyaretçileri yeni güvenlik uygulaması bekliyor. Hükümet tarafından “Elektronik seyahat izni” (electronic travel authorization), eTA olarak adlandırılan yeni uygulama Kanada’nın vize istemediği ülkelerden gelenlere uygulanacak.

Ülke güvenliğine veya sağlığına tehdit unsuru olabilecek kişilerin ülkeye girişlerinin engellenmesi amaçlanan bu proje de Kanada’ya gitmek isteyen ziyaretçi internet adresinden aynı vize başvurusu yapar gibi basit bir formu dolduracak. Böylelikle Kanada’ya gidecek uçağa binmeden önce ismi Kanada Sınır Güvenliği Şubesi, CSIS veya RCMP gibi güvenlik kurumları tarafından kontrol edilmiş olacak.

Ziyaretçi online olarak dolduracağı formda sağlık durumundan güvenlik durumuna kadar bir dizi soruya cevap vermek zorunda kalacak. eTA uygulaması ile bulaşıcı hastalık taşıyan, illegal uyuşturucu kullanan veya ülkede terörist eylemlerde bulunacağına inanılan ziyaretçilerin ayıklanması hedefleniyor.

Benzer uygulamanın yürürlükte olduğu fakat Kanada vatandaşlarına muafiyet uygulayan ABD vatandaşları karşılıklı olarak Kanada’nın da uygulamasından muaf olacak.

Ziyaretçi isminin önceden bildirilmesi uygulamasının kişilerin özel hayatlarının ihlali anlamına geleceği şeklinde yapılan eleştiriler üzerine konuşan bir yetkili “şu an için” diğer ülkeler ile isim paylaşımı planlarının olmadığını söyledi.

eTA tabii ki ücretli olacak ve henüz ne kadar olacağı konusunda bir bilgi verilmedi fakat kişi başına 20 Kanada dolarından daha az olacağına inanılıyor.

Hayata geçirilecek eTA projesi hakkında detaylar yakında Göçmenlik Bakanlığı tarafından açıklanacak.

Murat Kandemir, (ICCRC Member), 8 Aralık 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder