14 Aralık 2012 Cuma

Kanada 2013’te 3.000 Kalifiye İşçi Alacak


Kanada’da özellikle inşaat ve üretim sektörünün eksikliğini çektiği tecrübeli usta işçilerin karşılanması amacıyla yeni oluşturulan ve 2013’te uygulamada olacak olan federal kalifiye işçi (federal skilled trades) programı 2 Ocak 2013’ten itibaren işçi alımına başlayacak.

Hükümet ülkenin özellikle bazı bölgelerinde usta işçi sıkıntısını gidereceğine inandığı program aynı zamanda ülkenin ekonomik büyümesine de yardımcı olacak. Federal Nitelikli Eleman Programı FSW’nin (Federal Skilled Worker Program) altında oluşturulan bu programda 2013 için ilk etapta sadece 3.000 işçi kabul edilecek. 

Program kriteri başvuracak adayların yeterli bilgi ve becerisi olanları seçecek şekilde düzenlendi. Adayın aşağıdaki kriterlere uyması gerekiyor:

1-Başvuran adayın vardığında “işinin hazır” olması bakımından en az bir yıllık olan bir iş teklifi almış olması ya da bir eyalet ya da bir bölgeden çıraklık kalifiye sertifikası almış olması,
2-Temel düzeyde İngilizce bilmesi,
3-İşinde son beş yıl içersinde edinilmiş en az 24 aylık bir tecrübesinin olması,
4-Kalifikasyonu/becerileri ve tecrübelerinin Kanada Ulusal Meslek Sınıflandırma Sistemi’nde listelenen B kodlu işlerle uyumlu olması.

Bu sınıfın en büyük özelliği adaya iş verecek bir Kanada’lı işverenin olması gerektiği ya da adayın Kanada’da bir eyalet ya da bölge de kalifiye bir eğitim almış olması gerekliliği.

Kanada’da tüm meslekler ve bu meslek sahiplerinden beklenen görevler Ulusal Meslek Sınıflandırması NOC’de (National Occupational Classification) listelenmiştir. Meslekler için NOC 0 (idari meslekler), A (profesyonel meslekler) ve B (teknik meslek sahipleri ya da zaanatkarlar) gibi ayrı sınıflandırma yapılmıştır.

Yeterli derecede İngilizce veya Fransızca dil bilgisine sahip olan ve skilled trades programında başvuracak aday kendi mesleklerinin gruplandırıldığı NOC B türü meslekler içinde belirtilen çeşitli işleri yapmalı ve o meslek sahibinden beklenen gerekli iş tecrübesi kendisinde olmalıdır.

Bu programdan elektrikçiler, kaynakçılar, iş makinaları tamircileri, boru tesisatçıları gibi özel uzmanlık ve tecrübe gerektiren işçiler başvurabilecek. Program kapsamında kabul edilecek tüm meslekler listesini bakanlık çeşitli eyaletler ve bölgelerle istişare yaptıktan sonra yayınlayacak.

Bakanlık dosya yığılmasını önlemek için Federal Skilled Trades Program kapsamında ilk yıl için sadece 3.000 kişiyi ükeye kabul edecek.

Kanada İnşaatçıları Derneği başkanı Michael Atkinson konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında becerikli ve usta işçilerin alınması programı ile önceliğin kalifiye işçi sıkıntısı çeken sektörlere vereceğini belirtti.

Kanada Bağımsız İş Federasyonu başkanı Dan Kally ise uzun zamandan beri kalifiye eleman ihtiyacı hisseden küçük işletmelerin de sorun yaşadığını ama şimdi bu program ile asıl dikkatin kalifiye ve tecrübeli işçilere odaklanacağına inandığını söyledi.

Aslında en çok nitelikli işçiye Alberta’nın ihtiyacı var. Tahminlere göre eyaletin önümüzdeki 10 yıl içinde ihtiyacı olacak işçi sayısı 115.000.

Kanada Ormancılık Ürünleri Derneği’de yeni uygulamayı uygun görenlerden. Ormancılık ürünleri sektörünün de mühendis, çarkçı, tesisatçı, kamyon şoförü, ağır makine operatörü ve teknoloji uzmanları sıkıntısı çektiklerini bu programın sektörlerinde ihtiyacını hissettikleri işçileri getirmelerine olanak vereceğini söyledi.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı kalifiye eleman sınıfı (skilled trades) başvurularının 2 Ocak 2013’te yapılabileceğini açıklarken asıl en büyük program olan Federal Nitelikli Eleman Sınıfı, FSW program detayları hala açıklanmadı.

Detaylarla yine birlikte olacağız.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 14 Aralık 2012 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder