10 Mayıs 2013 Cuma

Federal Mahkeme Kararını Verdi: Eski Göçmenlik Başvuruları İptal


Kanada federal mahkemesi Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) 2008 ve öncesinde yapılan göçmenlik başvurularını toptan ret etme kararının iptal edilmesi davasını karara bağladı.  

Davayı gören federal mahkeme federal hükümetin kendi hak ve sorumlulukları çerçevesinde hareket ettiğine karar verdi. Hakim Donald Rennie tarafından verilen mahkeme kararında Kanada hükümetinin kararının herhangi bir kurala karşı olmadığı ve başvuran kişilerin temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmediği hükmü yer aldı.

Kısacası federal mahkeme hükümetin kararının arkasında yer aldı. Hakim hükümetin başvuruları iptal kararını kanun ve yasa çerçevesinde aldığını ve mahkemenin hükümete yasayı değiştirme emri yetkisinin olmadığını belirtti.  

Şubat 2008’den önce yapılan ve toplamda 280.000 nitelikli eleman (FSW) ve ailelerinin başvurularının ret kararı böylelikle federal mahkeme tarafından da kabul edilmiş oldu.   

Federal mahkemede görülen bu dava geçen Mayıs ayında başka bir mahkemede aynı davayı kaybeden mağdurların ikinci hak arayışıydı.

Bilindiği gibi Kanada Göçmenlik Bakanlığı uzunca bir süredir birikmiş olan FSW başvurularını eritmenin yolunu arıyordu. Bakanlık geçen yaz 2008 Şubat ayı ve öncesi yapılan tüm FSW başvurularını toptan ret kararı vermiş başvuru yapanlara ödedikleri ücretleri iade ederek dosyaları kapatmayı kararlaştırmıştı.

2008 ve öncesi FSW başvurusu yapan 1.400 kişi kolektif şekilde Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın kararını iptal istemiyle federal mahkemeye götürmüş ve Kanada Haklar ve Özgürlükler Yasası kapsamında haklarının ihlal edildiği iddiasında bulunmuşlardı.

Karadan sonra mağdur avukatları da zor durumda kaldı. Federal mahkemenin aleyhlerine olan kararını başvurularını dönemin yasa ve yönetmeliklerine uygun olarak yapan müvekkillerine anlatmakta zorluk çekiyorlar.  

Kanada Göçmenlik Bakanlığı kararı memnuniyetle karşıladı. Göçmenlik Bakanı Jason Kenney’in sözcüsü Alexis Pavlich 27 Şubat 2008 öncesi tüm nitelikli eleman başvurularının iptal kararlarının yüksek mahkemece onaylanması hükümetlerinin dosya birikmesine karşı mücadelesinde çok kritik bir dönem olduğunu söyledi. Bakanlık başvuru sahiplerine yatırdıkları ücreti iade edecek ve toplamda 130 milyon dolarlık bir ödeme yapacak.

2015 yılında biriken dosya sayısının 10.221 de olacağı ve başvuruların 6 ay gibi kısa sürede sonuçlandırılabileceği düşünülüyor.

Federal mahkeme kararı FSW programının yeniden açıldığı Nisan ayına denk geldi. Yeni FSW programında kabul edilecek meslek grupları arasında tüm mühendislik meslekleri, tıp uzmanları ve bilgisayar programcıları var.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 10 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder