17 Mayıs 2013 Cuma

Kanada Geçici Yabancı İşçi Programında Değişiklikler


Federal hükümetin geçici işçi programı (TFW) için oluşturduğu yeni düzenlemeler açıklandı. Kanadalı işverenler yabancı işçi getirmek istediklerinde daha fazla program ücreti ödemek zorunda kalacaklar.

Bazı işverenlerin sistemi kötüye kullanması ile ilgili son dönemlerde yaşanan olaylar federal hükümeti TFW programında bir dizi önlem almaya itti.

Aslında çok sıkı kontrol edilen geçici işçi programı yine aynı hükümet tarafından bir yıl önce ekonomik durumlar ve bazı sektörlerin yaşadığı işçi sıkıntısı sebepleriyle iyice serbestleştirilmişti. İnsan doğası ve ekonomik durumlar gereği belki de, program Kanadalı işverenler tarafından kötüye kullanılmaya başlandı.

Hükümet kendine yeni yetkiler veriyor. Hükümet TFW programının kötüye kullanılması durumunda Kanada’ya gelen yabancı işçilerin çalışma izinlerini veya LMO belgelerini iptal edebilecek ve artık işverenlerin ülkeye getirilen yabancı işçilere ödeyeceği ücrette sektör ücret ortalamasının yüzde 15’inden daha az olamayacak. Daha önce yabancı işçilerin daha az ücretle çalışmasına göz yumuluyordu.

Çalışma izin başvuru ücretleri de arttırılıyor.

Ayrıca işçi getirmek isteyenlerin Kanada İnsan Kaynakları ve Gelişim Bakanlığı’ndan (HRSDC) almak zorunda oldukları LMO (Labour Market Opinion) belgesi de artık ücretli olacak.

LMO belgesi ile işveren sektörün pazar görüşünü alarak yurtdışından getirdiği işçinin Kanada’daki yerli iş gücü pazarına olumsuz etkisinin olmadığı ispatlanıyor. Pozitif LMO yurtdışından getirilecek olan işçiye Kanada’da ihtiyaç olduğunu ve o işi yapacak Kanadalı işçinin olmadığı anlamına geliyor.  

Aslında hükümet TFW program ücretlerini arttırarak Kanadalı işverenlerin programı kullanamadan önce Kanadalı işçi bulmaya çalışmalarını istiyor. Ayrıca yabancı işçi getirmek isteyen işverenler Kanada göçmenlik bakanlığına (CIC) bir plan da sunmak zorundalar.

Yeni düzenlemeler hükümetin yeni bütçe yasa tasarısına eklendi.

Tarım sektöründe çalışmak için getirilecek olan yabancı tarım işçileri program ücretinden ve işverenin plan sunmasından muaf olacak.

2012’de 213.000 yabancı işçi Kanada’da çeşitli işlerde çalıştı.

TFW programının Kanadalı işverenlerce yurtdışından ucuz işgücü olarak kullanıldığı yönünde muhalefet partilerin sert eleştirileri var.

Uzmanlar Kanada’nın artık nitelikli “işçi” yerine “işgücü” üzerinde yoğunlaştıklarını ve Kanadalı işverenlerin istedikleri mesleki nitelik veya becerileri ülke içindeki genç işçileri yetiştirerek karşılamak yerine ülke dışından işçi getirerek sorunu çözme yoluna gittiklerini belirtiyorlar. Bu trend ile aslında ülke kendi nitelikli elemanını yetiştirme sorumluluğundan kaçma yoluna gitmiş oluyor.   

Kanada Göçmenlik Bakanı Jason Kenney çözüm konusunda Kanadalı firmalara yükleniyor. İşçi eksikliğinin uzun dönemde ancak Kanadalı firmaların Kanada içinde yeni işçi yetiştirilmesi ve çırakların daha fazla eğitimden geçirilmesi ve iş tecrübesi edinmeleri imkanlarının yaratılmasına bağlıyor.

Ayrıca işçi isteyen işverenlerin önce işsiz olan Kanadalılara içinden işçi araması gerektiği fikirleri de dillendiriliyor.

Yabancı geçici işçi getirmek isteyen Kanada firmalarının Kanada içinde ciddi bir şekilde işçi aradığını da ispatlama kuralına daha da dikkat edilecek.  

Daha önce uygulamada olan hızlandırılmış LMO süreci de askıya alındı. Ekspres LMO prosesi şimdilik gözden geçirilecek.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 17 Mayıs 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder