13 Ağustos 2013 Salı

Kanada Göçmenliğinde e-posta ve İnternet Dolandırıcılığı

Bir sahtekarlık kurbanı olmayın. Kulağa çok hoş gelen bir iş teklifi ya da kolay yoldan Kanada göçmenlik şansı iddiası sahtekarlık olabilir. Bu sahtekarlık sonucunda kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, banka ve kredi kartı hırsızlığı ve bilgisayar virüsü kurbanı olabilirsiniz.

Kanada için size kimse iş garantisi veremez. Kanada ziyaretçi vizesi Kanada elçiliklerinde ve konsolosluklarında yetkililer tarafından verilir. Kanada göçmenlik başvuruları göçmenlik bakanlığının dosya görevlileri tarafından verilir. İşlem ücretleri tüm Kanada vize ofislerinde aynıdır. Yabancı ülkelerdeki Kanada vize ücretleri o ülkelerin para biriminde Kanada doları karşılığı kadar ödenir.

Kanada vizesi ücreti gibi Kanada hükümeti hizmetleri için ödenen ücretler Kanada hazinesinin para giriş-çıkışından sorumlu maliye ofisine (Receiver General of Canada) yapılır. Kanada vize ofisleri sizden herhangi bir kişinin banka hesabına para yatırmanızı istemez. Kanada elçilik veya konsoloslukları sizden özel bir para transfer firması aracılığı ile bir yere para göndermenizi istemez.

Kanada vize ofisleri sizinle Hotmail ya da Yahoo gibi ücretsiz mail adreslerinden iletişimde bulunmaz. Her ofisin resmi uzantılı mail adresi vardır. İlgili konsolosluk ya da elçilik internet adresinden bu iletişim mail adresleri alınabilir.

Tüm göçmenlik programları başvuru formları ve rehberleri ücretsiz olarak Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) resmi internet adresinden indirilebilir. Bu formları ücret karşılığında size satmak isteyen kişilere itibar etmeyiniz.

İnternetteki bazı firmalar çok az bir ücret karşılığında size ihtiyacınız olan formları gönderirler. İşçi olarak ya da göçmen olarak başvurmak istediğinizi belirttiğinizde size doldurmanız gereken formları ücret karşılığında sunarlar. Göçmenlik danışmanlığı firması gibi görünen bu firmalar aslında ücretsiz olan formları size para karşılığı satmaktan başka bir şey yapmazlar. Ayrıca göçmenlik programlarının kriterleri vardır. Bu kriterlere uygun olursanız ancak göçmenlik programına başvurabilirsiniz. Bu internet firmaları başvuranlar için uygunluk değerlendirmesi yapmazlar. 

Resmi olarak sizi sadece ICCRC’ye kayıtlı göçmenlik danışmanı, Kanada’da barolara üye avukat ve Quebec Noterler Odası üyesi temsil edebilir. Bunların dışında vekalet ücreti karşılığında hiçbir kişi, kurum ya da organizasyon sizi CIC nezdinde temsil edemez.

Resmi görünümlü ve profesyonel hazırlanmış web sitelere de dikkat ediniz. Kanada Hükümeti’nin resmi web sitesi ya da herhangi bir bakanlığa bağlı olduğu süsü verilmiş bu tür internet sitelerinde size çok dolgun ücret karşılığında iş bulunacağı belirtilebilir. Hatta bazen size ne kadar dolgun ücret kazanacağınız da bildirilebilir. Tüm bunlar sizin paranızı almak için yapılmış bir nevi dolandırıcılık örneğidir. Bu sitelere para kaptırmayınız.

CIC’nin resmi web sitesi www.cic.gc.ca olduğu unutulmamalıdır. Bu adresin bir karakteri dahi değişse bunun başka bir internet adresi olduğu bilinmelidir. Tüm Kanada Hükümeti resmi web siteleri gc.ca uzantısı ile biter. Örneğin www.canadainternational.gc.ca gibi.

Bazı kişiler Kanada göçmenlik bakanlığında ya da bazı elçilik ve konsolosluklarında tanıdıkları olduğunu bu sayede göçmenlik başvurularını hızlı bir şekilde sonuçlandırabileceğini hatta size kolayca vize alacağını söyleyebilir. Böyle kişilere de itibar etmeyin. Göçmenlik program başvuru sonrası bekleme süreleri ve vize başvuru süreci Kanada göçmenlik bakanlığı veya Kanada konsolosluk veya elçilik web sitelerinde belirtilmiştir.

Doğum tarihi, kredi kartı bilgisi veya şifresi gibi bilgiler isteyen ve saygın bir firmadan gönderilmiş intibası uyandıran bir elektronik posta alabilirsiniz. Bazen de bu tür maillerle sizin sahte bir web siteyi ziyaret etmeniz istenebilir. Böyle bir mail aldığınızda size gönderilen ve tıklamanız istenen linke sakın tıklamayın. Unutmayın kulağa çok hoş gelen bir teklif aslında gerçek bile olmayabilir.

Bazı kişiler CIC’den gönderilmiş gibi gösterilen ve kişisel bilgi karşılığında bazı özel göçmenlik programları hakkında bilgi vereceğini iddia eden mailler aldılar. Bu tür maillere inanan kişiler mağdur oldular. Unutmayın CIC hiçbir zaman kişisel bilginizi isteyen mailler göndermez.

Size gönderilen bir mail beklenmeyen bir e-posta ise, “dear customer” gibi çok genel bir ifade ile başlıyorsa, gönderilen mesaj bir resim dosyasıysa, gönderilen elektronik posta Hotmail, Yahoo veya Gmail gibi ücretsiz bir mail adresinden geliyorsa, daha ilk mailinde veya ikinci mailinde sizden şahsi bilgiler ve ücret isteniyorsa ve dolgun ücret veya çok hızlı göçmenlik başvuru süreci gibi çok ciddi iddialarda bulunuyorsa bu mail aslında sizi dolandırmak için gönderilmiş olabilir.

Ödevinizi iyi yapın. Hayalleriniz kabus olmasın.

Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 13 Ağustos 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder