20 Ağustos 2013 Salı

Kanada Vatandaşlığı Batıya Açılan Kapı

Çocuklarının Kanada vatandaşı olarak tüm sosyal haklara sahip olmasını ve ilerde kendilerini de sponsor etmelerini isteyen anneler doğumlarını Kanada’da yapıyorlar.

Kanada’da çocuk doğurmak bir ‘trend’ haline geldi. Kanada Sınır Güvenliği Ofisi (CBSA) yetkililerine göre geçen sene çalıntı veya sahte pasaportlarla Toronto’ya gitmek isteyen Nijeryalı kadınlar sadece çocuk doğurmak için bu şehre geldi.  

20-35 yaş arası genç Nijeryalı kadınlar para karşılığı bazı kişilerin yardımıyla en çok Nijeryalı vatandaşın yaşadığı Toronto şehrine gelmeye çalışıyorlar.

CBSA Göçmenlik İstihbarat Bürosu Kanada’ya girişte kullanılan pasaportların sahte veya çalıntı olmasıyla bu trendin farkına vardı. Yoksa ülkeye girmeye çalışan genç Nijeryalıların genç ve hamile olması görevlileri uyandırmadı.

Sınır koruma ofisinin yayınladığı ve ‘Nijerya Orjinli Hamile Kadınların Göçü’ adlı üç sayfalık raporda son dönemlerde Toronto’ya gelen Nijeryalı sayısının artmasının sebebinin Kanada’da doğumdan alınan haklara sahip olmak istenmesi.

Bir diğer deyişle ‘doğum turistleri’ sayılan bu kişiler çocukları vatandaş olabilsin diye Kanada topraklarında bebeklerini dünyaya getiriyorlar. Doğumdan Kanada vatandaşı olan çocuk daha sonra tüm sosyal haklara sahip olacak ve ilerde anne-babasını Kanada’ya sponsor edebilecek.

ABD’nin dışında Kanada dünyada doğumla vatandaşlık veren gelişmiş ülkelerden birisi. Ülkede doğan tüm çocuklar Kanada vatandaşlığını kazanıyor. Sonuç olarak Kanada’da doğum yapmak Batıya açılan bir kapı olarak görülüyor.

Trend haline gelmiş olan bu işin sektörü de gelişmiş. Bazı yabancı dilde yazılan internet siteleri ile şirketler hastanelere yakın olan evlerde hamile kadınlara hizmet veriyorlar. Web sitelerinde Kanada’da sosyal haklar, bedava eğitim ve sağlık, çocuk parası ve yaşlılık parası gibi haklar çarpıcı bir şekilde sunuluyor. İşletmeler ücretsiz çağrı merkezi hizmeti de veriyorlar.

“Doğacak çocuğunuza verebileceğiniz en iyi hediye bir Kanada pasaportudur” diyen bir web sitesi ABD’ye göre Kanada’yı daha yeğ tutuyor. Hatta sitesinde ABD’deki zayıf sosyal hakları, hayat pahalılığı ve eğitimin daha masraflı olduğu gibi örnekler veriyor.

İrlanda ve Avustralya gibi ülkeler doğumdan gelen hakları feshettiler. Kanada’da bu durum dillendirilmeye başlandı. Kanada’nın yeni göçmenlik ve vatandaşlık bakanı Chris Alexander National Post gazetesine verdiği bir demeçte durumun incelendiğini ve hükümetlerinin Kanada vatandaşlığının değerini arttırmak için elinden geleni yaptıklarını belirtti.

Bakanlık doğum turizminin sistemi kötüye kullanmak ve Kanada vatandaşlığını hak etmediği halde elde etmek olarak görüyor.
Göçmenlik vatandaşları ise aynı fikirde değil. Toronto’da göçmenlik avukatlığı yapan Michael Niren bu trendin ciddi bir sorun olduğuna inanmıyor. Avukata göre insanlar sadece Kanada’da bebeklerini dünyaya getiriyorlar ve doğumdan kazanılan vatandaşlık hakkından yararlanıyorlar.

Konu aslında önceki göçmenlik bakanı Jason Kenney zamanında incelenmiş ve neler yapılabileceği üzerine bir çalışma yapılmıştı. Bu yılın başında bakanlığın vatandaşlık ve çok kültürlülük şubesi genel müdürü Nicole Girard çeşitli hastane ve tıp kurumlarının konu ile ilgili görüşlerine başvurmuştu.

Hastaneler ve tıp kurumlarından toplanan bilgiler ışığında bu trendin tüm Kanada’da görüldüğü ve bunun ciddi bir problem olduğu kanısına varılmıştı. Detaylar da çok ilginç. Kadınlar hastane faturalarını dahi ödemeden ülkeden ayrılmıştı.

Galiba mottoya inanmışlar.

Doğacak çocuğunuza verebileceğiniz en iyi hediye bir Kanada pasaportudur.

Quebec’teki hastanelerden de benzer bilgiler geldi. Haiti ve Fransızca konuşan Kuzey Afrika’lı ziyaretçiler doğumlarını Kanada’da gerçekleştiriyorlar. Hatta Montreal’e gelen bir kadın hamileliğinin son döneminde uçağa binmiş ve şehre iner inmez hastaneye zor yetiştirilmiş.

Hastanelerden bu trendi önleme konusunda ilginç tavsiyler de geldi.

Sadece anne-babaları Kanada’da yaşayan bebeklere Kanada vatandaşlığı verilebilir.  

Acil durumlarda hastayı geri çevirmenin yasak olduğu Kanada’da hamile kadın ülkede herhangi bir statüsü olmasa bile doğumunu acil serviste gerçekleştirebiliyor. Hastane faturaları da ödenmeyebiliyor.

Bizde de bu trendin devam ettiği biliniyor. Özellikle sanat camiasında çocuğu ABD’de dünyaya getirmek gibi bir durum var.

Dünyada doğumdan vatandaşlık veren iki ülke kaldı. ABD ve Kanada. ABD’nin göçmenlik sistemi revize edilmesi planlanıyor ve vatandaşlığın nasıl revize edileceği şimdilik bilinmiyor. Fakat Kanada doğumdan vatandaşlık hakkı kazanılması konusunu yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Bence artık bu kadar cömertlik göze batıyor.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 20 Ağustos 2013

1 yorum:

  1. Murat Bey merhaba;
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.2016 yılı itibariyle Kanada'da doğum yapıldığında vatandaşlık hakkı kazanılabiliyor mu?Bilgi verirseniz memnun olurum.

    YanıtlaSil