30 Kasım 2013 Cumartesi

Harper Hükümeti Yabancı Hemşirelere Kanada’da Denklik Vermek İstiyor

Kanada Göçmenlik Eski Bakanı ve şimdiki İş ve Sosyal Gelişim Bakanı Jason Kenney uluslararası hemşirelerin ülkeye gelebilmesi, Kanada dışında edindikleri eğitim ve meslek tecrübelerinin tanınması ve sağlık alanında hızlıca iş bulabilmeleri için proje başlattıklarını ve bunun için 4 milyon dolar ayırdıklarını belirtti.

Bakanlığın internet sitesinden 14 Kasım’da yayınlanan basın bildirisine göre hükümetlerinin önceliklerinin istihdam yaratma, ekonomik büyüme ve toplumun refahı olduğunu söyleyen Jason Kenney uluslararası hemşirelerin Kanada’da mesleklerinde çalışabilmeleri için destek vereceklerini belirtti.

Bu proje yabancı hemşirelerin Kanada’da daha hızlı denklik almaları ve kendi alanlarında iş bulabilmelerine yardımcı olma amacı taşıyor. Hatta bazı durumlarda yabancı hemşireler Kanada’ya varmadan önce denklik işlemlerini de başlatabilecekler.

Ulusal Hemşirelik Denklik Servisi (The National Nursing Assessment Service), Kanada Kayıtlı Hemşireler Meslek Konseyi (the Canadian Council of Registered Nurse Regulators) ve Kanada Psikiyatri Hemşireleri Birliği (Registered Psychiatric Nurses of Canada) hükümetten yabancı hemşirelerin denklik prosedürlerinin tamamlanması ve çalışma ruhsatı verilmesi projesinde kullanılması için fon desteği alacaklar.

Bu proje başka ülkelerde hemşirelik yapan göçmenlerin Kanada’da mesleğini icra edebilmesine imkan vermenin yanı sıra istediği eyalette sağlık alanında iş bulmasına da imkan tanıyacak.

Yabancı Denklik Programı, FCR (Foreign Credential Recognition) kapsamında sağlık sektöründe hemşirelik mesleği üzerine çalışmalar yürüten ve yukarıda adı geçen veren sivil toplum örgütlerine fon aktarımı yapıldı.

FCR programı sayesinde uluslararası işçiler Kanada iş gücüne entegre oluyorlar. Bu program eyaletler ve bölgelerle ortak çalışıyor ve birçok sivil toplum örgütü, meslek odaları, sektör temsilcileri, işverenler ve yüksek öğretim kurumları programa canı gönülden destek oluyor.

Aslında 2007 yılında Kanada Hükümeti tarafından kurulan Yabancı Denklik Programı Kanada içinde ve dışında hizmet veriyor ve uluslararası eğitim almış uzmanların Kanada’da mesleklerinin tanınması ve varsa ruhsat alabilmeleri için destek oluyor.

Program hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki adresi ziyaret edilebilir. http://www.hrsdc.gc.ca/eng/jobs/credential_recognition/index.shtml


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 30 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder