19 Kasım 2013 Salı

Quebec Artık Daha Az Göçmen Alacak

Kebek hükümeti son dönemlerde yapılan azınlıkların yerleşimi konusundaki ateşli tartışmalar sırasında göçmenlik planlarını açıkladı. İlerleyen yıllarda alınacak göçmen sayısı azaltılacak ve Fransızca dilinde iletişim yapabileceklerinden emin olunacak.

Eyalet Göçmenlik Bakanı Diane De Courcy bundan sonraki yıllarda göçmenlik sayılarının düşürüleceğinin planlandığını bizzat ifade etti.

Önceki Liberal hükümet göçmenlik sayısı tartışmalarından önce sayıları azaltmaya gitmişti.

Eyalet başkanı Pauline Marois 2012’de eyalete gelen 55.000 yeni göçmen sayısının fazla olduğunu düşünüyor. 2014 için hedef göçmen sayısı 49.000-52.500 arasında olacak. Sonraki yıl içinse 48.500-51.500 arasına çekilecek.

Eyalet  göçmenlik programını federal hükümetle yaptığı bir sözleşme uyarınca kendisi yürütüyor.

Liberal hükümet göçmenlik seviyesini yılda 50.000’e sabitlemeye karar verdi. Son yıllarda Quebec’e gelen göçmen sayısı 50.000’in üzerinde oldu.

Ekonomik ve demografik sebeplerle Kebek eyaleti gerçekten bu kadar göçmene ihtiyaç duyup duymadığını tartışıyor.

1951’de tüm Kanada nüfusunun yüzde 29’unu teşkil eden Kebek eyaleti 2011’de tüm nüfusun sadece yüzde 24’ünü temsil ediyor. Eyalet nüfus artış hızında birçok eyaletin de gerisinde kaldı.

Konuşma dili Fransızca olan eyalet önümüzdeki üç yıl içinde yeni göçmenlere verilecek Fransızca dil eğitimleri için ek 13.5 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı.

Eyalet Başkanı De Courcy hükümetlerinin eyalet göçmenlik yasasında özellikle yeni gelecek göçmen seçimi kriteri konusunda değişiklik yapmak istediklerini ifade etti.

Eyalet gelecekteki göçmenlik hedefleri ve şartları konusunda yakında halka açık toplantılar düzenleyerek  kamuoyunun katkısını da isteyecek.


Murat Kandemir, (Member of ICCRC), 19 Kasım 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder