3 Haziran 2014 Salı

BM, Ottawa’dan Suriyeli Mültecilere Kapılarını Açmasını İstiyor

Birleşmiş Milletler mülteci ajansı Kanada’dan Suriye iç savaşından kaçarak yerleşecek yurt arayan çok zor durumda olan 100.000 mültecinin en azından birazına kapılarını cömertçe açmasını istiyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Başkanı Antonio Guterres geçen hafta yaptığı Avrupa ve Kuzey Amerika turları çerçevesinde Kanada’nın federal göçmenlik bakanı Chris Alexander ile bir araya geldi.  

NDP partisi milletvekili Paul Dewar ile de bir görüşme yapan Guaterres Kanada’dan yardım talepleri konusunda olumlu bir sonuç çıkacağından emin.

NDP milletvekili Paul Dewar’da görüşme sonrası yaptığı açıklamada mültecilere yardım konusunda Kanada’nın daha çok şeyler yapabileceğine inandığını açıklayarak Guterres’le aynı fikirde olduğunu beyan etti.

Dewar Kanada’nın yurtlarından olmuş 100.000 mülteci içerisinde en az 5.000 Suriyeliye yardım etmesi gerektiğine inanıyor.  

Kanada hükümeti şu ana kadar 1.300 Suriyeli mülteciye yardım yapacağını açıklamış fakat şu ana kadar vaadedilen sayıya hala ulaşamamıştı.

Kanada göçmenlik bakanlığı ülkenin almak istediği Suriyeli mülteci hedefine ulaşmak için çok çalışıldığı açıklaması yaptı. Bakan Alexander’in iletişim direktörü Codie Taylor tarafından yapılan açıklamada 1.300 Suriyeli mültecinin 2014 yılı sonuna kadar Kanada’ya yerleştirileceğini ifade etti. Açıklamada ayrıca en çok yardıma ihtiyacı olan mültecilere öncelik verileceği vurgulandı.

Lübnan’ın bir milyon Suriyeli mülteciye kapı açtığını söyleyen Guterres Lübnan’ın altyapısının Suriyeli mülteci göçüne cevap veremediğini okulların ve hastanelerin dolduğunu not etti.

Sivil toplum kuruluşu olan Suriye Kanada Konseyi (SCC), ülkeye alınacağı belirtilen 1.300 Suriyelinin hiç birinin Kanada’ya henüz yerleştirilmediğini iddia etti. Hatta 200 kişinin özel grup sponsorluğu altında ülkeye kabul edileceğini fakat sponsorluk şartlarının çok ağır olduğunu ifade etti. Guterres’in talebini yerinde bulan SCC organizasyonu göçmenlik bakanı Alexander’den konuyla ilgili görüşmek üzere randevu talep etti.

Montreal merkezli mülteci destek grubu Action Refugies sözcüsü federal hükümetin Guterres’i dinlemesini istedi. Sözcü, Kanada’dan yardım etmesi istenen 5.000 mülteci sayısının Kanada için hiçte zor olmaması gerektiğini belirtti.

Guterres bu gibi acil bir durumun herkesin yardımıyla çözüleceğini belirterek uluslararası toplumun mültecilere kapı açan Lübnan, Türkiye ve Ürdün’ün yanında olduklarını göstermeleri gerektiğini kaydetti.

Kanada Suriyeli mülteciler için daha fazlasını yapmalı.


Murat Kandemir, 3 Haziran 2014    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder