24 Haziran 2014 Salı

Suriyeli İlk Mülteciler Kanada’ya Yerleşti

Suriye Kanada Konseyi, Kanada federal hükümetin geçen Temmuz ayında alacağını duyurduğu ilk Suriyeli mültecilerin ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

Geçen sene Temmuz ayında Kanada federal hükümeti yurtsuz kalan Suriyeli mültecilerden 200’ü hükümet sponsorluğunda olmak üzere 1.300 mülteciyi ülkeye göçmen olarak alacağını duyurmuştu. Federal hükümetin rakamlarına göre şu ana kadar Kanada’ya giriş yapan mülteci 1.150 kişi oldu.

Suriye Kanada Konseyi sözcüsü Faisal Alazen, Suriye’den gelen ilk mülteci grubunun BM’nin Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) kaydı olan ve Lübnan’da yaşayan mültecilerden oluştuğu bilgisini verirken toplamda Kanada’ya yerleştirilen Suriyeli mülteci sayısının Kanada federal hükümetin belirttiği gibi 1.150 kişi olmadığını iddia ediyor.

Parlamentoda Kanada’ya kaç Suriyelinin giriş yaptığı konusunda tartışmalar yaşanmış ve ülkeye yerleşen mülteci sayısı doğrulanamamıştı.

Geçen hafta Cuma günü Dünya Mülteci Günü’nde konuşan göçmenlik bakanı Chris Alexander bu yaz sonrasında Kanada’nın almaya söz verdiği 1.300 kişinden daha fazla Suriyeli mülteci kabul edeceğini duyurdu.

Mülteciler için daha fazla yardım etmek istediklerini belirten Alexander makul bir plan temelinde hareket ederek mülteciler için en iyisini yapmak istediklerini belirtti. Konuyla ilgili plan çalışmalarının bitmediğini belirten bakan Alexander mülteci yerleşimi konusunda diğer eyalet ve bölgelerdeki partnerleriyle işbirliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.

21 Şubat’ta UNHCR, tüm dünyaya acil yerleştirilmesi gereken 100.000 mülteci için yardım çağrısı yapmıştı. Kanada bu çağrıya vereceği cevap üzerinde çalışıyor.

Kanada’nın bu yaz daha fazla mülteci alması ve bunu duyurması bekleniyor.

Yurtdışından ülkeye yerleştirilecek mülteciler devletin sponsorluğunda ya da özel sponsorluk programlarıyla gelebiliyorlar. Kanada geçen Temmuz ayında almayı kararlaştırdığı mültecilerin 200’ünü devlet sponsorluğunda kalan 1.100 kişiyi de özel sponsorluk programıyla alacağını taahhüt etmişti.

Dünya Mülteci Günü’nde bakan Alexander Kanada’nın UNHCR’ye 50,7 milyon dolarlık insani yardım yapmaya karar verdiğini ve bunun dünyanın her tarafında çeşitli sebeplerle yurtlarından uzakta yaşamak zorunda kalan mültecilerin korunması ve diğer temel ihtiyaçları için kullanılacağını bildirdi.


Murat Kandemir, 24 Haziran 2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder