13 Haziran 2014 Cuma

Nova Scotia Eyaleti’nden Yabancı Öğrencilere Göçmenlik Yolu

Kanada’da eğitimlerini bitiren uluslararası öğrenciler için Nova Scotia eyaletine yerleşerek göçmenlik almak çok daha kolay oluyor.

Eyalet, herhangi bir Kanada yüksekokulu ya da üniversitesinde eğitim almış yabancı öğrencilere Nova Scotia eyaletinde bir işverenden iş teklifi olmaları halinde göçmenlik şansı sunuyor.

Eyaletlerdeki göçmenlik programları genelde kendi eyaletlerinde okuyan öğrencilere özel olarak oluşturuluyordu. Nova Scotia eyaleti Kanada’nın herhangi bir bölgesinde okuyan yabancı öğrencilere göçmenlik şansı sunduğu için diğer benzer göçmenlik programlarından ayrılıyor.

Eyalet göçmenlik bakanı Lena Diab tarafından 6 Haziran Cuma günü yayınlanan basın bildirisinde yürürlükte olan Nova Scotia Eyalet Aday programındaki (PNP) değişiklikler sayesinde uluslararası mezun öğrencilerin bir iş teklifi almaları halinde eyalette daimi ikamet sahibi olabilecekleri vurgulandı.

Nova Scotia eyaleti PNP programı sayesinde Kanada’da okuyan ve bu sürede hem dil hem kültüre uyum sağlayan becerikli ve nitelikli göçmen adaylarını eğitimleri sonrasında eyalette tutmayı arzuluyor.

Duyuru uluslararası öğrenciler, eyalet ticaret odaları, iş çevreleri, yüksek eğitim kurumları temsilcileri ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Nova Scotia üniversitelerinde her sene 7 binden fazla yabancı öğrenci okuyor ve bu öğrencilerin çok azı eyalette kalmak için başvuru yapıyor. Eyaletin yabancı öğrencilere yönelik bu kararı ile Nova Scotia üniversite ve yüksekokullarının daha çok yabancı öğrenci çekeceğine inanılıyor.  

Eyaletin nüfus sorunu da var. Eyaletteki gençlerin başka bölgelere iş aramak üzere gitmesi neticesinde önümüzdeki yirmi yıl içinde nüfusun giderek azalması bekleniyor.

Bunun farkında olan eyalet nüfus erimesine karşı önlem almaya çalışıyor. Göçmenleri tutmanın bir yolunu bulmak isteyen eyalet için revize edilen PNP programı bir çözüm olabilir.


Murat Kandemir, 13 Haziran 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder