3 Eylül 2014 Çarşamba

Ontario Kanada’da Doğumla Verilen Vatandaşlığı Destekliyor

Ontario eyaleti göçmenlik bakan yardımcısı Kanada’da doğumla verilen vatandaşlık uygulamasının kaldırılmasını gerektirecek yeterli bilgi ve kanıt olmadığını düşünüyor.

Ontario hükümeti Ottawa’nın vatandaş veya göçmen olmayan ailelerin Kanada’da doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesi uygulamasını kaldırma teklifini desteklemiyor.

Göçmenlik otoriteleri gizli olarak hazırladıkları bir teklifle başkent Ottawa’ya vatandaş ya da göçmen statüsü olmayanların Kanada’da doğan çocuklarına vatandaşlık verilmesi uygulamasına son verilmesi önerisinde bulunmuştu.

Eyaletin Göçmenlik Bakan Yardımcısı Chisanga Puta-Chekwe Ottawa’ya yazdığı 6 Eylül 2012’de tarihli mektubunda Ontario’nun ekonomi ve devlet hizmetleri veren kurumlarından yabancıların çocuklarını Kanada’da doğurarak vatandaşlık alarak bir nevi ‘doğum turizmi’ oluştuğu konusunda herhangi bir kanıtın olmadığını bildirdi. Yazılan mektup geçen hafta Toronto Star gazetesi tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.

Geçen Cuma Ontario göçmenlik bakanlığı sözcüsünden yapılan bir açıklamada eyaletin konu ile ilgili düşüncesinin değişmediği belirtildi.

Sözcü yaptığı açıklamasında vatandaşlık işlemlerinin Kanada anayasası uyarınca federal hükümetin sorumluluğunda olduğu ve yapılacak herhangi bir değişikliğin eyaletler üzerinde büyük etkisinin olacağına dikkat çekti. Açıklamada eğer bir değişiklik yapılacaksa bunun üzerinde yeteri kadar incelenmesinin ve eyaletlerle koordineli bir çalışma yapılmasının önemine değinildi.

Kanada’da Star gazetesi geçtiğimiz haftalarda Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) Kanada topraklarında doğumla verilen otomatik vatandaşlık uygulamasının kaldırılması konusunda Ottawa için hazırladığı gizli teklifi kamuoyu ile paylaşmıştı.  

Teklifi inceleyen Ottawa otomatik vatandaşlık verilmesi işleminde yapılacak en küçük bir değişikliğin doğum kağıtlarını düzenleyen eyaletlerin belge verme ve kayıt işlemlerini değiştirmeleri gerektiğini teyit etmişti.

Vatandaşlık belgesi verilme işlemlerinde yaşanacak en küçük aksaklıkların yeni doğan bebeklerin eyalet sorumluluğunda olan sağlık hizmetlerine ulaşmalarında sorun yaratacağı muhakkak.

Ontario eyaleti konu ile ilgili düşüncelerini açıklayan ilk eyalet oldu. Ontario hükümeti yapılacak bir değişikliğin eyaletler üzerine hem maddi hem idari yük oluşturacağını belirtti.

Federal hükümetin konu ile ilgili yapacağı herhangi bir değişiklik için önce eyaletleri dinlemesi ve ikna etmesi gerekiyor.

Murat Kandemir, 3 Eylül 2014

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder