13 Kasım 2014 Perşembe

Kanada’da Yabancı İşçi ve Göçmenlerin En Çok Tercih Ettiği 6 Şehir

Kanada Konferans Kurulu (Conference Board of Canada) göçmenlerin tercih ettiği 50 şehri sıralayan bir rapor yayınladı.

“City Magnets III: Benchmarking the Attractiveness of 50 Canadian Cities” adlı raporda tüm şehirler ekonomi, çevre, sağlık, inovasyon, konut ve toplum kriterlerine göre değerlendirildi.

Raporda 6 şehir tüm kriterlerden en yüksek puan (A) aldı. En çok seçilen altı şehir ise şöyle sıralandı.

1) Calgary. Alberta’nın en büyük şehri özellikle ekonomi ve inovasyon tercihlerinde öne çıkarak en çok seçilen şehir oldu. Şehir Kanada’da özellikle son yıllarda görülen batıya doğru kayan ekonomik gelişmenin de adı oldu ve bir çok yeni göçmene kucak açtı.

2) Ottawa. Kanada başkenti olan ve özellikle eğitim, ekonomi, inovasyon ve toplum alanlarında üstün başarısıyla şehir sıralamasında ikinci geldi. Rapor şehrin ikinci sıraya gelmesinde hayli eğitim sahibi kalifiye işgücüne borçlu olduğunu ortaya çıkardı.

3) Richmand Hill. Toronto’nun mahallelerinden birisi olan şehirde büyük ölçekte azınlık grupları yaşıyor. Sıralamada üçüncü gelen şehirde eğitim, inovasyon ve toplum alanlarında hayli ilerleme görülüyor. Şehirde aynı zamanda kişi başına düşen mühendislik, matematik ve teknoloji mezunlarının çokluğu göze batıyor. Ayrıca bu şehrin Kanada’da azınlıklarıyla en kozmopolit üçüncü göçmen şehri olduğunu da söyleyelim.

4) Vancouver. Çevre ve toplum konularında yüksek puan alan şehir sunduğu yüksek kalite hayat şansıyla en çok beğenilen Kanada şehirlerinden birisi. Şehir özellikle genç işçilerin tercih ettiği ılıman iklimiyle tam bir doğa harikası.

5) Waterloo. En çok puanı eğitimden alan şehir inovasyon ve ekonomisi ile de göz dolduruyor. Kendi işini kuranların en çok tercih ettiği şehirlerden olan Waterloo inovasyona çok yatırım yapıyor.

6) St. John’s, Newfoundland. Bu listede olması beklenmeyen şehirlerden birisi olan St. John güçlü ekonomisi, petrol zenginliği ve sağlık alanındaki ilerlemesinin meyvesini yiyor.

Toronto, Oakville, Markham ve Mississauga, Burnaby, Coquitlam, Edmonton, Regina, Saskatoon, Winnipeg, Victoria, Halifax, Quebec City ve Kingston gibi tanıdık şehirler ortalama B puanı aldı.  

Kanada’daki şehirler marka şehir olabilmek için birbiriyle yarışıyorlar.


Murat Kandemir, 13 Kasım 2014    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder