24 Kasım 2014 Pazartesi

Kanadalıların Göçmenlere Karşı Tutumları Değişken

CBC News tarafından hazırlanan ayrımcılık anketi göçmenlere karşı olan tutumların bölgeden bölgeye farklılık gösterdiğini ortaya çıkardı.

Kanada toplumunun göçmenlere karşı olan tutumları hakkında CBC News tarafından yapılan bir ankette toplumun, göçmenlerin rolü ve işgücüne katkısı gibi konularda tutumları incelendi.

Kanada İstatistik Bürosu (Statistics Canada) rakamlarına göre 2011 yılı itibariyle yabancı ülkede doğmuş Kanada vatandaşı sayısı 6.8 milyon. Bu rakam tüm Kanada nüfusunun yüzde 20.6’sına tekabül ediyor ve Kanada’yı G-8 içinde yurtdışında doğmuş vatandaş sayısı en fazla ülke yapıyor. Kanada’yı yüzde 26.8 oranla G-8’de olmayan Avustralya takip ediyor.

Gelelim CBC anketine. Ankete katılanların yüzde 75’i Kanada kapılarının tüm etnik gruplara açık olduğunu belirtiyor.

Ekonomi gibi konularda ise fikirler değişkenlik gösteriyor.

Tüm ülkede katılımcıların yüzde 79’u farklı bir etnik grubu mensubu biriyle çalışabileceğini belirtiyor. Ankete katılanların yarısı göçmenlerin Kanada’nın ekonomik geleceği için çok önemli olduğunda hem fikir.

Katılımcıların yüzde 30’u göçmenlerin Kanadalıların işlerini elinden aldığını düşünüyor.

Çevrimiçi olarak yapılan CBC ulusal anketi Research House tarafından 22-29 Ekim arasında yapıldı. Ankete 18 yaş üstü 1.500 yetişkin ve 260 azınlık göçmen katıldı. Araştırma katılımcıların göçmenlikten çok kültürlülüğe kadar birçok sorun ve senaryo üzerinde ne düşündüklerini belirlemeyi amaçladı.

Ankete göre tüm Kanadalılar Kanada’nın kapılarının tüm etnik göçmenlere açık olduğunu teyit ediyor. Ankete katılanlar daha fazla insanın Kanada için daha iyi bir ekonomi anlamına geldiğini düşünüyor.     

Ankete katılanların düşünceleri bölgelere göre değişiklik gösteriyor.

Atlantik eyaletlerin yüzde 72’si ve BC’nin yüzde 73’ü farklı bir etnik grup mensubu birisiyle romantik bir ilişki yaşayabileceğini belirtirken bu oran Ontario’da yüzde 65 ve Quebec’te yüzde 63.

Atlantik eyaletlerden katılanların yüzde 86’sı en iyi arkadaşının başka bir etnik grup üyesi birisiyle evlenmesinden rahatsız olmazken bu oran orta eyaletlerde yüzde 71.

British Columbia’lı katılımcıların yüzde 72’si Kanada’nın kültürel mozaiğinden gurur duyarken bu oran Quebec’te sadece yüzde 57.

Bölgesel görüş farklılıkları konu Aborjinler olunca da ortaya çıkıyor. Maritimes’dan katılanların yüzde 86’sı farklı bir etnik grup üyesinin yan komşusu olmasından rahatsız olmazken bu oran orta eyaletlerde yüzde 72 seviyesinde kaldı.

Aslında araştırma Kanada toplumunun Aborjinlere olan bakış açısı hakkında da bilgi veriyor. Tüm katılanların yüzde 75’i kapı komşusu olarak bir Aborjini görmekten memnunluk duyacağını belirtti.

Ontario’da Aborjin komşudan rahatsız olmayacakların oranı yüzde 80 iken bu rakam Kanada’nın orta eyaletlerinde yüzde 61’e kadar düşmüş.

2011 Household Araştırması’na göre Kanada’da çoğunluğu Ontario ve Batı eyaletlerde olmak üzere toplamda 1.4 milyon Aborjin yerli yaşıyor.

Kanada tüm etnik grup üyesi göçmen adaylarına kucak açıyor.


Murat Kandemir, 24 Kasım 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder