7 Nisan 2015 Salı

Avustralya Vatandaşı Olmak İsteyen Ünlü Aktör Russell Crowe İkinci Kez Reddedildi

50 yaşındaki ünlü aktör Russell Crowe 2006’da yaptığı ilk başvurunun ardından 2013 yılında yaptığı ikinci Avustralya vatandaşlık başvurusu reddedildi.

Yıldızın vatandaşlık başvurusunun ikinci kez kabul edilmediği gerçeği “Son Umut” (The Water Diviner) adlı filmin promosyonu çalışmaları kapsamında İngiliz Radio Times’a verdiği bir röportajda ortaya çıktı.

Yeni Zelanda’da doğan fakat dört yaşından beri Avustralya’da yaşayan Russell Crowe’un gerçek bir Avustralyalı olduğu sanılıyordu.

Avustralya’nın “Romper Stomper” ve “The Sum of Us” gibi en çok bilinen ve sevilen filmlerinde oynayan aktör kariyerini oldukça ilerleterek Gladyator ve Man of Steel gibi Hollywood’un büyük projelerinde de yer alarak Avustralya’nın adını duyurdu.

Yeni Zelanda’da doğan fakat Avustralya’da bir yaşam kuran Crowe oyunculuk kariyeri süresince iki anavatanı arasında kültürel bir elçi gibi davrandı.

Sydney Morning Herald gazetesin haberine göre Radio Times’e verdiği mülakatında Crowe, Kraliçe’den sonra tek, Avustralyalı olmayan fakat Avustralya’nın 50 ulusal hazinesinden biri olarak seçilen ve fotoğrafı bir Avustralya pulunda basılan birisi olarak kararı mantıksız bulduğunu söyledi.

Yeni Zelandalıların Avustralya vatandaşı olmalarını zorlaştıran yeni bir yasa değişikliğine de vurgu yaptı.

2000 ve 2002 arası zamanın çoğu Avustralya dışında olan kişiler vatandaş olamıyor. Aktör o dönemlerde çeşitli film projelerinde yer almak için zamanının çoğunu yurt dışında geçirdiğini de ekleyerek Mystery ve Alaska filmi için Alberta Kanada’da, Gladyatör filmi için İngiltere, Fas ve Malta’da ve Yaşam Kanıtı (Proof of Life) filmi için de Ekvator’da bulunduğunu ifade etti.

Aktörün bahsettiği göçmenlik düzenlemesine göre Avustralya vatandaşı olmak isteyen Yeni Zelanda vatandaşları 26 Şubat 2001’de ülkede Yeni Zelandalılara verilen özel sınıf vize (SCV) ile bulunmuş olmalılar. SCV, Yeni Zelandalılara ülkede yaşama ve çalışma hakkı vermektedir.

Başvuran kişi 26 Şubat 2001 günü Avustralya’da bulunmadıysa o günden iki yıl öncesi 24 aylık sürede Avustralya’da SCV vizesiyle toplamda 12 ay süre bulunmuş olmalı.

Kanunun belirlediği bu sürede Crowe başrolünü oynadığı bazı Hollywood filmleri için Avustralya dışındaydı ve bu durumda bu kanundan faydalanamaması anlamına geliyordu.

Aktörün vatandaşlık konusundaki paylaştığı bilgiler daha sonra detaylı olarak dergide yayınlandı.

Bu olayın verdiği gayet açıktır. Kim olursanız olun hızla küreselleşen bu dünyada bir gün kendinizi bir ya da birkaç ülkenin vatandaşlık kanunlarıyla ya da yönetmelikleriyle çatışır bulabilirsiniz. Ayrıca bu kanunlar sadece sıradan insanlara değil toplumun tüm üyelerine uygulanır. Bir sinema yıldızı olmanız size herhangi bir muafiyet kazandırmayabilir.

Murat Kandemir, 7 Nisan 2015   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder