5 Nisan 2015 Pazar

Dört Yıl Kuralı Kanada’daki Binlerce Geçici İşçiyi Zor Durumda Bırakıyor

Ottawa’nın dörtte dört kuralı ile 1 Nisan itibariyle binlerce geçici işçinin ülkeyi terk etmiş olması gerekiyor. Gidenlerin tekrar Kanada’ya gelebilmesi için dört yıl geçmesi gerekiyor.

Geçici işçilerin birçoğunun çalışma izninin bitmesiyle Kanada’daki düzenli hayatları bozulacak. Filipinler ve Tayland gibi ülkeden gelen ve Kanada’da düzenli bir hayat kuran aileler özellikle zor durumda kalacak.

1 Nisan 2011’de uygulamaya konan kural ile Kanada’ya gelen geçici işçiler en fazla dört yıl çalışabiliyor ve bu süre bitiminden önce Kanada’yı terk etmesi gerekiyor. Ayrıca Kanada’ya tekrar işçi olarak gelmek isteyen yabancı işçilerin Kanada dışında dört yıl daha beklemeleri gerekiyor.

Göçmenlik görevlileri 1 Nisan itibariyle ülkeden ayrılması gereken geçici işçi sayısı hakkında şimdilik tam bir sayı vermiyor fakat göçmenlik çevrelerine göre yaklaşık 70.000 çalışma izninin bu sene sona ereceğini tahmin ediyor.

Düşük beceri gerektiren işlerde çalışan bu işçiler genelde restoranlar, çiftlikler ve fabrikalarda istihdam ediliyorlar. Bu işçilerin yokluğunun hem toplum açısından hem de onlara ihtiyacı olan işverenler açısından sıkıntı yaratacağı tahmin ediliyor.

İşçilerini kaybetme korkusu yaşayan işverenler çalıştıracak işçi bulmak ve yetiştirmek gibi tekrar yaşayacakları süreçlerden ötürü oldukça endişeli.

Yabancı işçiler çalıştıkları sürece hem Kanada’ya alışmışlar hem de yaşadıkları toplumun bir parçası olmuş durumdalar. Kanada’ya gelmek için hem avukata hem de yolculuk için harcadıkları paraları ancak çalıştıkları iki senede ödeyebiliyorlar bu arada ailelerine de bakmak durumdalar. Ekonomik olarak tam düze çıktıkları bir anda çalışma izinleri bitimi sonrası ikinci bir şans vermeyip ülkeden ayrılmalarını istemek onlar için çok yıkıcı olmalı. O kadar yıkıcı olmalı ki önemli sayıda göçmen işçinin Kanada’yı terk etmek yerine yeraltına çekileceği tahmin ediliyor.  

Göçmen İşçiler Birliği adlı şemsiye örgüt altında birleşen çeşitli sivil toplum kuruluşları “Sınır Dışı Operasyonlarını Durdurun” adlı bir kampanya başlatarak Ottawa’dan yasada gerekli düzenlemeleri yapmalarını istiyor. Bu kampanya muhalefet partileri Yeni Demokratlar ve Liberal partileri tarafından da destekleniyor. Toronto, Edmonton, Guelph, Hamilton, Montreal, Peterborough, St.Catherines, Niagara ve Vancouver şehirlerinde gösteriler düzenlendi.

Geçici işçilerin çoğu çeşitli etnik gruplardan ve Kanada’dan gönderilmek zorunda kalmalarının çok ayrımcı bir uygulama olduğunu düşünenler var.

Göçmenlik bakanlığı yetkilileri Kanada’ya gelen geçici işçilerin çalışma izinlerindeki “dört yıl limiti” kuralını başından beri bildiklerini savundu. CIC’ye göre Kanada’ya çalışmak için gelen yabancı işçiler aldıkları çalışma izni kurallarına uymak zorundalar ve verilen çalışma izni bitiminde kendilerinden ülkeden ayrılmaları beklenir.

Her ne kadar göçmenlik bakanlığı yetkilileri geçici işçilerin istedikleri takdirde daimi ikamet izni sahibi olacaklarını belirtseler de biliyoruz ki istenen dil ve eğitim kriteri sebebiyle düşük beceri gerektiren işlerde çalışan geçici işçilerin daimi göçmen statüsü elde etmeleri oldukça zor.

Kanada göçmenlik kuralına göre yurtdışından Kanada’ya sadece geçici işçi gerektiren işlerde çalışması için maksimum dört yıllığına yabancı işçi getirilebiliyor. Yani yabancı işçiler sadece geçici bir çözüm olarak işe alınıyorlar fakat çalıştıkları işler sürekli olarak doldurulamayan işler. Çok fazla para kazanamayan yabancı işçilerin gitmesi durumunda yerleri Kanadalılar tarafından doldurulmayacağı kesin.

Sahi. Düşük beceri gerektiren işlerde kimler çalışacak?


Murat Kandemir, 5 Nisan 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder