30 Nisan 2015 Perşembe

Kanadalı Babanın Oğlu İçin Verdiği Vatandaşlık Mücadelesi

Kanadalı baba oğlunun vatandaşlık statüsü için başkent Ottawa’yı mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

En küçük oğlunun Kanada vatandaşı olarak kabul edilmesi için bir süredir hukuk mücadelesini sürdüren Ontariolu baba federal hükümeti mahkemeye vermeyi planlıyor.

Baba, Paul Compton, bir oğlunun Kanadalı diğer oğlunun Kanada vatandaşı olmamasına sebep olan yasal değişikliklere karşı yetkililer tarafından kendisine verilen tüm yasal tavsiyeleri izlediğini belirtiyor.

Küçük oğlunun Kanada vatandaşlığı sorununun çöüzlmesi için aylardır bekleyen 45 yaşındaki baba tavrını sertleştirerek avukatı aracılığıyla Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’e bir ultimatom verdi.

Compton’un avukatı gönderdikleri mektupta Bakan Alexander’e beş yaşındaki oğlu Mateo’ya vatandaşlık vermeleri için 10 gün süre verdi ve bu sürede bir şey yapılmazsa federal mahkemede dava açılacağı ifade edildi.

Avukat Cecil Rotenberg, konuyla ilgili yapılan bir röportajda bakan Alexander’in evet veya hayır deme hakkı olduğunu ama bu konuda hiçbir şey söylememe ya da yapmamasını bir karar olarak algılamayacaklarını düşünerek onu mahkemeye vereceklerini söyledi.

Bakan Alexander’ın karar verme yetkisi veya verdiği bir karar bir çocuğun menfaatinin öncelikli göz önüne alınması kuralını ihmal sebebiyle mahkemeye götürülebiliyor.

Avukat Rotenberg, babasının ve abisinin Kanada vatandaşı olduğu küçük çocuğun vatandaş olarak kabul edilmemesinin uygun olmadığı düşüncesinde.

Compton ailesinin küçük çocuğu neden vatandaş olamıyor?

2009 yılında Vatandaşlık Yasası’nda bir düzenleme yapılmış ve Kanada vatandaşlığının nesilden nesile aktarılması kısıtlanmıştı. 2009 yılından beri Kanada vatandaşlığı yurt dışında doğan ilk nesile geçebiliyor. Yani siz Kanada vatandaşı olduğunuzda yurtdışında çocuk sahibi olursanız çocuğunuz Kanada vatandaşı olabiliyor ama onun Kanada dışında doğan çocuğu vatandaş olamıyor.  

Anne-babası Kanadalı olan Compton ebeveynlerinin üniversite okuduğu dönemde İskoçya’da doğdu. Compton Peru’da çalışırken orada doğan çocuğu Mateo’nun Kanada vatandaşlığı başvurusu reddedilmişti.  

Compton, hükümetin bu yeni kuraldan etkilenen kişilere verdiği benzer tavsiyeye uyarak Kanada’ya döndü ve Perulu karısı ve oğlu için daimi ikamet başvurusunda bulundu. Başvuru üzerinden bir yıl geçti ve hala sonuçlanamadı.

Göçmenlik bakanlığı yetkilileri başvurunun normal bekleme süresi içinde olduğu ve değerlendirildiği savunmasını yaptı.

Kanada vatandaşlık bakanlığı yetkilileri bu başvurunun profesyonel bir şekilde değerlendirildiğini belirterek Kanada vatandaşlığı yasası üzerinde yapılan revizyonları savunuyor.

Yapılan savunmada Kanada vatandaşlığının bir hak değil bir ayrıcalık olduğunun altı çizilerek yasada yapılan tüm revizyonların Kanada vatandaşlığının değerini arttırmaya yönelik olduğuna dikkat çekildi.

2009’dan beri Kanada vatandaşlığı yurtdışında sadece bir nesil aktarabiliniyor.

Baba Compton oğu Mateo’ya insani ve şefkat temellerinde (H&C grounds) derhal Kanada vatandaşlığı verilmesini ve ayrıca karısının daimi ikamet başvurusunu da hızlandırılmasını istiyor.  

Campton davası benzer durumda olan diğerleri için de emsal teşkil edecek nitelikte.

Compton davası süredursun biz aynı durumda olanlara bir tavsiye verelim. Ya doğarak ya da sonradan bir şekilde Kanada vatandaşı olduğunuzda Kanada dışında doğan çocuğunuz Kanada vatandaşı olacaktır. Kanada vatandaşı olan çocuğunuzun iş ya da başka bir sebeple bulunduğu yurtdışında çocuğu olursa Kanada vatandaşı olamayacaktır. Bu durumda verilecek en mantıklı tavsiye Kanada vatandaşı yapamadığınız çocğunuzu derhal daimi ikamet başvurusuyla Kanada’ya sponsor etmektir. Bu biraz uzun sürebilir. Fakat kimbilir? Belki de Campton davasıyla bu durumdan etkilenenlere özel bir uygulama hayata geçirilebillir.

Murat Kandemir, 30 Nisan 2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder