30 Nisan 2015 Perşembe

Kanada’ya Gelen Yeni Göçmenler Ortalama 47.000 Dolar Getiriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre Kanada’ya gelen yeni göçmenler beraberlerinde ortalama 47.000 dolar getirirken bu paranın yarısını ülkeye yerleşmek için kullanıyorlar.

Bank of Montreal (BMO) tarafından hazırlanan bir rapora göre ülkeye gelen yeni göçmenlerin beşte biri yanlarında birikmiş para getirmiyorlar.

Anket araştırmasına göre yeni gelen göçmenlerin Kanada’ya barınma, mobilya vs. gibi ilk yerleşim masraflarını yaptıktan sonra ortalama 20.000 dolar paraları kalıyor.

Kanada’ya son on sene içinde göç eden göçmenlerin katkıda bulunduğu BMO araştırması yeni Kanadalıların ülkede karşılaştıkları maddi sorunların belirlenmesini amaçladı.

Ankete katılan yeni Kanadalıların yüzde 53’ü ülkeye taşınıp ilk yerleşim masraflarını yaptıktan sonra kalan paralarını emeklilik için kullanmayı düşündüklerini, yüzde 49’unun ise çocukların eğitimi için kullanmak istediklerini belirtti. Araştırmada ülkeye yerleştikten sonra parası kalanların yüzde 44’ünün kalan parayı ev almak ya da seyahate çıkmak için ayırdıkları ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların üçte ikisi de ortalama 2.300 doları düzenli olarak aylık ya da düzeniz olarak anavatanlarında kalanlara (akraba, arkadaş vs.) gönderdiklerini belirttiler.

Katılımcıların yüzde 67’si Kanada’ya geldikten sonra hayat standarlarının iyileştiğini yüzde 27’nin de hayat tarzının son derece geliştiğini dile getirdi.

Ankete göre British Columbia eyaletine gelen yeni göçmenler yanlarında 86.270 dolar getirirken Alberta’ya yerleşen göçmenlerin yanlarında 28.784 dolar civarı para getirdikleri göze çarptı. Fransızca bölgesi Kebek bölgesine gelenler ise yanlarında sadece 36.527 dolar getiriyorlar.   

Pollara tarafından yapılan anket 4-19 Şubat 2015 tarihleri arasında online olarak Kanada’ya göç eden 507 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yeni bir ülkeye yerleşmek hem maddi hem de manevi açıdan zor bir süreç. Özellikle evli ve çocuklu olanları oldukça zor günler bekliyor. Çocuklar taşındıkları yeni mahallede tanıştıkları yeni kültüre ayak uyduracaklar hem de yeni okullarına alışacaklar. Eşler bu sırada İngilizce dil sıkıntısını aşmaya çalışırken aynı zamanda iş arayacaklar. Türkiye’de yaptığınız işinizde Kanada’da iş bulmanız zaman alacak. Bu yüzden Kanada’da ilk bir sene hiç iş bulamayacakmışsınız gibi kendinizi hazırlamanız gerekir. Bunun için bir sene size yetecek kadar para olmalı. Bu süre zarfında bulunduğunuz mahalledeki sosyal servis ofislerinden kariyer anlamında destek alabilir ve iş fuarlarına katılabilirsiniz. Devletin ücretsiz sağladığı İngilizce dil kurslarına kayıt yaptırarak Kanada kültürüne alışma sürecini daha az hasarla atlatabilirsiniz. Göçmen ülkesi Kanada’da hedeflediğiniz meslek alanında araştırma yapmalı ve gerektiğinde gönüllü olarak çalışmalarda bulunmalısınız.  

Kanada, başka bir ülkede doğmuş göçmen sayısı en fazla olan G8 ülkesidir. Bu bir tesadüf değildir. Kanada tüm dünya ülkelerinde yaşayan profesyonel işgörenlerin tercih ettiği bir göçmen ülkesidir. Ülke çocuk büyütmek ve kariyerini ilerletmek isteyenlere eşşiz fırsatlar sunar.  


Murat Kandemir, 27 Nisan 2015  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder